Owocowy kawior, mrożona piana i …. - poznaj hydrokoloidy w żywności
Numer:
70
Część teoretyczna - krótka prezentacja: hydrokoloidy, ich właściwości, funkcje w żywności i ich identyfikacja na etykietach, niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni jako element tzw. kuchni molekularnej.
Część praktyczna: badanie właściwości żelujących i pianotwórczych wybranych hydrokoloidów (ocena sensoryczna i fizykochemiczna), wykonanie m.in. kawioru i piany z soku/kawy/herbaty/mleka jako przykłady ciekawostek kulinarnych z wykorzystaniem hydrokoloidów w kuchni.
Typ spotkania:
Dziedzina:
Forma:
Dostępne od:
16 lat
Dostępne do:
60 lat
Termin:
wtorek, 26 Wrzesień, 2017 - 17:00
Czas trwania:
120 minut
Opis skrócony:
Hydrokoloidy: dodatki do żywności, niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Badanie ich właściwości żelujących i pianotwórczych, przygotowanie m.in. kawioru i piany z soku/kawy/herbaty/mleka.
Dodatkowe informacje:
Zapisy od 18 września - e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl,
tel. (22) 59-37-004
Organizator:
Wykonawca
dr inż.
Anna
Sadowska
Wykonawca
dr inż.
Rita
Rakowska
Wykonawca
dr inż.
Katarzyna
Najman
Miejsce spotkania:
SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji; ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek nr 32; sala nr. 1078