Wielki Świat Mikroorganizmów

Numer: 
626

Przybliżymy Wam wielki świat mikroorganizmów.

Codziennie, wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są korzystne dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami?

Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom?

Czy mikroorganizmy, których nie widzimy, mogą zagrażać naszemu zdrowiu?

Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty takie jak jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Opowiemy o drobnoustrojach patogennych występujących w żywności.

Podpowiemy także, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych.

Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii, które produkują i psują żywność.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 25 Września, 2018 - 10:00
wtorek, 25 Września, 2018 - 12:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Jak wyglądają bakterie, drożdże i pleśnie?
Wykonawca
dr inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
Wykonawca
dr inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Wykonawca
dr inż.
Iwona
Gientka
Wykonawca
dr inż.
Anna
Bzducha-Wróbel
Wykonawca
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
Wykonawca
mgr inż.
Anna M.
Kot
Wykonawca
mgr
Kamil
Piwowarek
Wykonawca
mgr inż.
Katarzyna
Pobiega
Miejsce spotkania: 
Ul. Nowoursynowska 159 c, bud. 32
02-776 Warszawa
Budynek zielono-biały, wejście od strony trawników (nie od strony szklarni), piętro I, prawa strona budynku, szklane drzwi Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności.