Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Wielki Świat Mikroorganizmów

Przybliżymy Wam wielki świat mikroorganizmów.

Codziennie, wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są korzystne dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami?

Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom?

Czy mikroorganizmy, których nie widzimy, mogą zagrażać naszemu zdrowiu?

Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty takie jak jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Opowiemy o drobnoustrojach patogennych występujących w żywności.

Podpowiemy także, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych.

Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii, które produkują i psują żywność.

  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:30
Lekcja festiwalowa Wielki Świat Mikroorganizmów

Przybliżymy Wam wielki świat mikroorganizmów.

Codziennie, wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są korzystne dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami?

Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom?

Czy mikroorganizmy, których nie widzimy, mogą zagrażać naszemu zdrowiu?

Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty takie jak jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Opowiemy o drobnoustrojach patogennych występujących w żywności.

Podpowiemy także, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych.

Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii, które produkują i psują żywność.

  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:30