Człowiek i dieta, czyli zwyczaje żywieniowe okiem biologia ewolucyjnego
Numer:
75
W krajach rozwiniętych jedzenie dawno przestało spełniać swoją biologiczną funkcję dostarczania substancji odżywczych do organizmu i stało się elementem kultury i światopoglądu. Zwolennicy licznych diet, rozumianych jako styl odżywiania się, przytaczają często na uzasadnienie swoich wyborów argumenty biologiczne. Alergię na gluten tłumaczy się zanieczyszczeniem środowiska, niechęć do rezygnacji z mięsa – konsekwencjami fizjologicznymi wegetarianizmu. W trakcie wykładu omówię wybrane trendy żywnościowe z punktu widzenia biologa ewolucyjnego. Do jakiego sposobu odżywania jesteśmy przystosowani? Co jadali nasi przodkowie? Dlaczego na południu Europy więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy niż na północy?
Termin:
wtorek, 24 Września, 2019 - 17:00
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Do jakiego sposobu odżywania jesteśmy przystosowani? Co jadali nasi przodkowie? Dlaczego na południu Europy więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy niż na północy?
Organizator:
Współorganizator:
Wydział Fizyki UW
dr
Agnieszka
Kloch
Miejsce spotkania:
ul. Pasteura 5
02-093 Warszawa
Budynek Wydziału Fizyki UW, Warszawa, wejście z rogu ulic Pasteura i Pogorzelskiego, sala 1.40 na I piętrze. Więcej informacji na stronie: http://festiwal-nauki.fuw.edu.pl/