Jak zmienia się postrzeganie żywności we współczesnych społeczeństwach?

Numer: 
110

Socjologowie zauważają, że we współczesnych społeczeństwach (post-przemysłowych) ludzie postrzegają żywność inaczej niż na wcześniejszych etapach rozwoju społecznego. Żywność przede wszystkim stała się dzisiaj produktem: wytwarza się ją w wielkich fabrykach, stosując nowoczesne technologie. Podobnie jak inne produkty, żywność ma dzisiaj wartość marketingową: ma służyć pomnażaniu zysków produkujących ją wielkich korporacji, ale też zaspokajaniu naszych pragnień. Nie chodzi tutaj tylko o zaspokojenie głodu czy pragnienia, ale też obietnicy zawartej w reklamie, że dany produkt nas odchudzi, doda nam energii czy poprawi nastrój.

W jaki sposób i pod wpływem jakich procesów społecznych żywność zmienia współcześnie swoje znaczenie symboliczne? Jak możemy wytłumaczyć powstawanie ruchów społecznych mających na celu poprawę jakości żywności produkowanej przemysłowo? Dlaczego rosnącą popularnością cieszy się żywność wytwarzana tradycyjnymi sposobami? Jakie inne konsekwencje niesie ze sobą uprzemysłowienie produkcji żywności? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w trakcie krótkiego wykładu

 

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 24 Września, 2019 - 16:30
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Wykład poświęcony społecznym konsekwencjom uprzemysłowienia produkcji żywności: jak wpływa to na zmianę jej znaczenia we współczesnych społeczeństwach.
dr
Agmieszka
Maj
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
Bud. 4. s. 1.