Napój dla Ciebie - zaprojektuj i przygotuj
Nawet niewielki niedobór wody w organizmie człowieka zmniejsza jego wydolność fizyczną oraz psychiczną, zaś już 10-procentowy ubytek wody staje się dla człowieka niebezpieczny. Istotna jest zatem kontrola stanu nawodnienia organizmu i dobór odpowiednich napojów, które szybko ugaszą pragnienie a jednocześnie uzupełnią utracone (m.in. wraz z potem) składniki płynów ustrojowych.
Ciśnienie osmolalne napojów jest dobrym parametrem pomagającym prawidłowo określić ich przydatność do szybkiego uzupełnienia płynów ustrojowych.
W części teoretycznej spotkania wyjaśnimy pojęcie ciśnienie osmolalne. Omówimy wpływ różnych składników żywności na ciśnienie osmolalne płynów. Scharakteryzujemy grupy napojów (izotoniczne, hipotoniczne – wody, napoje typu „light” i hipertoniczne – soki, napoje typu „cola”) pod kątem ich przydatności do uzupełniania niedoborów wody i elektrolitów, w zależności od intensywności wysiłku fizycznego i temperatury otoczenia.
W części praktycznej uczestnicy oznaczą ciśnienie osmolalne wybranych napojów rynkowych i ocenią, jak zawarte w nich składniki wpływają na wartość tego parametru. Zaprojektują i przygotują odpowiednie dla siebie napoje izotoniczne, energetyzujące i o obniżonej kaloryczności. W tym celu zastosują zagęszczony sok owocowy, aromaty, barwniki, witaminy, składniki mineralne, aminokwasy itp.