Zajrzyjmy do środka strączków
Numer:
739
Jak odróżnić te znane i te mniej znane warzywa strączkowe? Czy groch włoski i cieciorka to ten sam produkt? Dlaczego raz mówimy cieciorka, a raz ciecierzyca? Skąd pochodzi soczewica i kto sprzedał swoje prawa z miskę potrawki z soczewicy? Dlaczego Jaś to fasola, a gdzie schowała się Małgosia? Czy każdy może jeść soję bez ograniczeń? Opowiemy o wartości odżywczej i pokażemy jak wyglądają poszczególne warzywa strączkowe, jak odróżnić jedne od drugich. Uczestnicy wykonają zadanie polegające na rozpoznaniu nasion w przygotowanych zestawach.
Typ szkoły:
Dziedzina:
Forma:
Liczba osób:
60
Termin:
wtorek, 27 Wrzesień, 2016 - 10:00
środa, 28 Wrzesień, 2016 - 10:00
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Omówimy i pokażemy jak wyglądają poszczególne warzywa strączkowe, jak odróżnić jedne od drugich. Uczestnicy wykonają zadanie polegające na rozpoznaniu nasion w przygotowanych zestawach.
Organizator:
Wykonawca
dr hab. inż.
Ewelina
Hallmann
Wykonawca
dr inż.
Renata
Kazimierczak
Miejsce spotkania:
SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa Warszawa
budynek nr 32 zielono-biały