Prawda i mity o parówkach

Numer: 
892

W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). Wyprodukowane parówki uczestnicy poddają ocenie sensorycznej. W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych.

Typ szkoły: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Klasa od: 
Klasa do: 
Termin: 
wtorek, 22 Wrzesień, 2015 - 10:00
Czas trwania: 
150 minut
Opis skrócony: 
Poznamy surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Weźmiemy udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
Wykonawca
dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Wykonawca
dr hab. inż.
Dorota
Pietrzak
Wykonawca
dr hab. inż.
Aneta
Cegiełka
Wykonawca
dr inż.
Lech
Adamczak
Wykonawca
dr inż.
Tomasz
Florowski
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek 32 (zielony)