Poeksperymentuj z fasolą
Warsztaty i cykl wielu eksperymentów oraz obserwacji ze strączkowymi przeprowadzonymi będą dotyczyły m.in. rozpoznawania nasion po wyglądzie zewnętrznym, dotyku oraz smaku, ale także roślin po liściach i kwiatach. Inne z doświadczeń będzie pokazywało jak dużą siłą pęcznienia dysponują nasiona. Kolejne eksperymenty to badanie ile skrobii, również pochodzącej od roślin strączkowych znajduje się w wybranych produktach spożywczych: kiełbasie, parówce, pasztecie, śmietanie i oczywiście w nasionach roślin strączkowych. Kolejny warsztat to spotkanie z mikroskopem i obserwacja zjawiska plasmolizy oraz własnoręczne wykonanie preparatów i obserwacja różnorodności kryształów ziaren skrobi w wielu gatunkach roślin stączkowych. Zprezentowana zostanie również reakacj skórki chleba i jej hydroliza w jamie ustnej. Ostatnim eksperymentem będzie samopompujący się balonik i hydroliza skrobi z uwonieniem CO2 wraz z grupą kontrolną aby pokazać mechanizm metody naukowej.