Poeksperymentuj z fasolą

Numer: 
733

Warsztaty i cykl wielu eksperymentów oraz obserwacji ze strączkowymi przeprowadzonymi będą dotyczyły m.in. rozpoznawania nasion po wyglądzie zewnętrznym, dotyku oraz smaku, ale także roślin po liściach i kwiatach. Inne z doświadczeń będzie pokazywało jak dużą siłą pęcznienia dysponują nasiona. Kolejne eksperymenty to badanie ile skrobii, również pochodzącej od roślin strączkowych znajduje się w wybranych produktach spożywczych: kiełbasie, parówce, pasztecie, śmietanie i oczywiście w nasionach roślin strączkowych.  Kolejny warsztat to spotkanie z mikroskopem i obserwacja zjawiska plasmolizy oraz własnoręczne wykonanie preparatów i obserwacja różnorodności kryształów ziaren skrobi w wielu gatunkach roślin stączkowych. Zprezentowana zostanie również reakacj skórki chleba i jej hydroliza w jamie ustnej. Ostatnim eksperymentem będzie samopompujący się balonik i hydroliza skrobi z uwonieniem CO2 wraz z grupą kontrolną aby pokazać mechanizm metody naukowej.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Klasa od: 
Klasa do: 
Termin: 
piątek, 30 Wrzesień, 2016 - 12:00
piątek, 30 Wrzesień, 2016 - 13:00
piątek, 30 Wrzesień, 2016 - 14:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Warsztaty i eksperymenty z roślinami strączkowymi, również z mikroskopem.
Wykonawca
dr
Artur
Baranowski
Miejsce spotkania: 
ul. Wóycieckiego 1/3
01-938 Warszawa