Wydział Biologii i Nauk o Środowisku Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Kość prawdę ci powie

Warsztaty mają na celu pokazanie metod weryfikacji płci na podstawie kości czaszki, miednicy i łopatki.

biologia
  • wt., 2016-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Poeksperymentuj z fasolą

Warsztaty i cykl wielu eksperymentów oraz obserwacji ze strączkowymi przeprowadzonymi będą dotyczyły m.in. rozpoznawania nasion po wyglądzie zewnętrznym, dotyku oraz smaku, ale także roślin po liściach i kwiatach. Inne z doświadczeń będzie pokazywało jak dużą siłą pęcznienia dysponują nasiona. Kolejne eksperymenty to badanie ile skrobii, również pochodzącej od roślin strączkowych znajduje się w wybranych produktach spożywczych: kiełbasie, parówce, pasztecie, śmietanie i oczywiście w nasionach roślin strączkowych.  Kolejny warsztat to spotkanie z mikroskopem i obserwacja zjawiska plasmolizy oraz własnoręczne wykonanie preparatów i obserwacja różnorodności kryształów ziaren skrobi w wielu gatunkach roślin stączkowych. Zprezentowana zostanie również reakacj skórki chleba i jej hydroliza w jamie ustnej. Ostatnim eksperymentem będzie samopompujący się balonik i hydroliza skrobi z uwonieniem CO2 wraz z grupą kontrolną aby pokazać mechanizm metody naukowej.

biologia
  • pt., 2016-09-30 12:00
  • pt., 2016-09-30 13:00
  • pt., 2016-09-30 14:00
Lekcja festiwalowa Poeksperymentuj z fasolą

Warsztaty i cykl wielu eksperymentów oraz obserwacji ze strączkowymi przeprowadzonymi będą dotyczyły m.in. rozpoznawania nasion po wyglądzie zewnętrznym, dotyku oraz smaku, ale także roślin po liściach i kwiatach. Inne z doświadczeń będzie pokazywało jak dużą siłą pęcznienia dysponują nasiona. Kolejne eksperymenty to badanie ile skrobii, również pochodzącej od roślin strączkowych znajduje się w wybranych produktach spożywczych: kiełbasie, parówce, pasztecie, śmietanie i oczywiście w nasionach roślin strączkowych.  Kolejny warsztat to spotkanie z mikroskopem i obserwacja zjawiska plasmolizy oraz własnoręczne wykonanie preparatów i obserwacja różnorodności kryształów ziaren skrobi w wielu gatunkach roślin stączkowych. Zprezentowana zostanie również reakacj skórki chleba i jej hydroliza w jamie ustnej. Ostatnim eksperymentem będzie samopompujący się balonik i hydroliza skrobi z uwonieniem CO2 wraz z grupą kontrolną aby pokazać mechanizm metody naukowej.

biologia
  • pt., 2016-09-30 12:00
  • pt., 2016-09-30 13:00
  • pt., 2016-09-30 14:00
Lekcja festiwalowa Poeksperymentuj z fasolą

Warsztaty i cykl wielu eksperymentów oraz obserwacji ze strączkowymi przeprowadzonymi będą dotyczyły m.in. rozpoznawania nasion po wyglądzie zewnętrznym, dotyku oraz smaku, ale także roślin po liściach i kwiatach. Inne z doświadczeń będzie pokazywało jak dużą siłą pęcznienia dysponują nasiona. Kolejne eksperymenty to badanie ile skrobii, również pochodzącej od roślin strączkowych znajduje się w wybranych produktach spożywczych: kiełbasie, parówce, pasztecie, śmietanie i oczywiście w nasionach roślin strączkowych.  Kolejny warsztat to spotkanie z mikroskopem i obserwacja zjawiska plasmolizy oraz własnoręczne wykonanie preparatów i obserwacja różnorodności kryształów ziaren skrobi w wielu gatunkach roślin stączkowych. Zprezentowana zostanie również reakacj skórki chleba i jej hydroliza w jamie ustnej. Ostatnim eksperymentem będzie samopompujący się balonik i hydroliza skrobi z uwonieniem CO2 wraz z grupą kontrolną aby pokazać mechanizm metody naukowej.

biologia
  • pt., 2016-09-30 12:00
  • pt., 2016-09-30 13:00
  • pt., 2016-09-30 14:00