Wydział Farmaceutyczny Warszawski Uniwersytet Medyczny
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Spotkanie festiwalowe | Komputerowe projektowanie leków, czyli farmacja in silico |
molekularnym mechanizmom związanym z aktywnością farmakologiczną leków czyli odpowiedzi na pytanie dlaczego leki działają. W drugiej części wykładu słuchacze zapoznają się ze współczesnymi metodami projektowania leków bazującymi na wykorzystaniu metod komputerowych czyli tzw. farmacji in-silico. Wprowadzenie na rynek nowego leku jest procesem bardzo kosztownym oraz długotrwałym. Szacuje się, że koszt taki może sięgać miliarda dolarów i może to trwać kilkanaście lat. Klasyczny proces poszukiwania nowych substancji leczniczych to kilka etapów faz badawczych. Pierwszy etap to synteza, dająca serię związków, często liczy tysiące związków. Następnie badania podstawowe wykazujące aktywność farmakologiczną każdej substancji (badania in vitro i in vivo). Wybrane na tymetapie substancje poddane są fazie badań przedklinicznych, eliminującej te wykazujące wysoką toksyczność i mutagenność. Ostatnimi etapami są badania kliniczne. Najpierw na zwierzętach, a następnie na ludziach. Ocenia się tu efektywność terapeutyczną, toksyczność, jak i farmakokinetykę leku. Prawdopodobieństwo sukcesu jest niewielkie. Niska efektywność oraz wysokie koszty badań są główną przyczyną tak wysokich kosztów wprowadzenia nowego leku na rynek. Obecnie dzięki technikom wykorzystującym metody modelowania molekularnego, selekcjonuje się związki, które z najwyższym prawdopodobieństwem będą wykazywały określoną aktywność farmakologiczną. Dopiero tak wyselekcjonowane związki po zsyntetyzowaniu zostają poddane kolejnym, klasycznym etapom badań. Przyszłość to farmacja in silico.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Komputerowe projektowanie leków, czyli farmacja in silico |
molekularnym mechanizmom związanym z aktywnością farmakologiczną leków czyli odpowiedzi na pytanie dlaczego leki działają. W drugiej części wykładu słuchacze zapoznają się ze współczesnymi metodami projektowania leków bazującymi na wykorzystaniu metod komputerowych czyli tzw. farmacji in-silico. Wprowadzenie na rynek nowego leku jest procesem bardzo kosztownym oraz długotrwałym. Szacuje się, że koszt taki może sięgać miliarda dolarów i może to trwać kilkanaście lat. Klasyczny proces poszukiwania nowych substancji leczniczych to kilka etapów faz badawczych. Pierwszy etap to synteza, dająca serię związków, często liczy tysiące związków. Następnie badania podstawowe wykazujące aktywność farmakologiczną każdej substancji (badania in vitro i in vivo). Wybrane na tymetapie substancje poddane są fazie badań przedklinicznych, eliminującej te wykazujące wysoką toksyczność i mutagenność. Ostatnimi etapami są badania kliniczne. Najpierw na zwierzętach, a następnie na ludziach. Ocenia się tu efektywność terapeutyczną, toksyczność, jak i farmakokinetykę leku. Prawdopodobieństwo sukcesu jest niewielkie. Niska efektywność oraz wysokie koszty badań są główną przyczyną tak wysokich kosztów wprowadzenia nowego leku na rynek. Obecnie dzięki technikom wykorzystującym metody modelowania molekularnego, selekcjonuje się związki, które z najwyższym prawdopodobieństwem będą wykazywały określoną aktywność farmakologiczną. Dopiero tak wyselekcjonowane związki po zsyntetyzowaniu zostają poddane kolejnym, klasycznym etapom badań. Przyszłość to farmacja in silico.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Sfałszowane leki - zabójstwo doskonałe czy samobójstwo na własne życzenie | zdrowie i medycyna |
|