zdrowie i medycyna
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Spotkanie festiwalowe | Czy jest szansa na leczenie dla chorych z chorobą Alzheimera? |
Choroba Alzheimera charakteryzuje się blisko 20-letnim okresem „niemym klinicznie”. W mózgu chorego toczy się już patologiczny proces, ale chory nie odczuwa deficytów w zakresie funkcji poznawczych. W neuropilu (mózgowy obszar o złożonej strukturze) pojawia się b-amyloid (peptyd), a wewnątrz neuronów patologicznie fosforylowane białko tau. Obecność tych białek o patologicznej strukturze (beta kartki), powoduje obumieranie neuronów. Wraz z ich rozpadem, w mózgu obniża się stężenie transmiterów (przekaźników) produkowanych przez ginące komórki. Dopiero wtedy, gdy liczba neuronów i ich połączeń spada poniżej krytycznej - w przybliżeniu 50%, pacjent zaczyna zgłaszać zaburzenia pamięci albo - stają się one zauważalne dla najbliższego otoczenia. W okresie łagodnego otępienia stosujemy wyłącznie leczenie objawowe inhibitorami acetylocholinesterazy, potem dołączamy leki zawierające memantynę. Leczenie przyczynowe, jak z tego wynika, jest możliwe wyłącznie w okresie przed pojawieniem się objawów klinicznych. Okres choroby - niemy klinicznie - można badać, a także leczyć przyczynowo u bardzo wąskiej grupy pacjentów, nie większej niż 1,5% przypadków. Tylko u tych chorych, u których stwierdza się obecność jednogenowej mutacji w genach dla presenilin 1 i 2 oraz w genie dla białka (prekursorowego), z którego powstaje b-amyloid. Badania nad leczeniem przyczynowym choroby Alzheimera trwają już w Europie i USA w ramach próby (ang. trial) klinicznej o akronimie DIAN-TU (z użyciem leków gantenrumab i solanezumab). Obecnie jesteśmy świadkami wielu prób leczenia o charakterze przyczynowym, co pozwala na bardzo ostrożny optymizm; jednak należy pamiętać, że żadna z tych prób nie obejmuje tych chorych z pełni już rozwiniętym zespołem objawów klinicznych. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Komputerowe projektowanie leków, czyli farmacja in silico |
molekularnym mechanizmom związanym z aktywnością farmakologiczną leków czyli odpowiedzi na pytanie dlaczego leki działają. W drugiej części wykładu słuchacze zapoznają się ze współczesnymi metodami projektowania leków bazującymi na wykorzystaniu metod komputerowych czyli tzw. farmacji in-silico. Wprowadzenie na rynek nowego leku jest procesem bardzo kosztownym oraz długotrwałym. Szacuje się, że koszt taki może sięgać miliarda dolarów i może to trwać kilkanaście lat. Klasyczny proces poszukiwania nowych substancji leczniczych to kilka etapów faz badawczych. Pierwszy etap to synteza, dająca serię związków, często liczy tysiące związków. Następnie badania podstawowe wykazujące aktywność farmakologiczną każdej substancji (badania in vitro i in vivo). Wybrane na tymetapie substancje poddane są fazie badań przedklinicznych, eliminującej te wykazujące wysoką toksyczność i mutagenność. Ostatnimi etapami są badania kliniczne. Najpierw na zwierzętach, a następnie na ludziach. Ocenia się tu efektywność terapeutyczną, toksyczność, jak i farmakokinetykę leku. Prawdopodobieństwo sukcesu jest niewielkie. Niska efektywność oraz wysokie koszty badań są główną przyczyną tak wysokich kosztów wprowadzenia nowego leku na rynek. Obecnie dzięki technikom wykorzystującym metody modelowania molekularnego, selekcjonuje się związki, które z najwyższym prawdopodobieństwem będą wykazywały określoną aktywność farmakologiczną. Dopiero tak wyselekcjonowane związki po zsyntetyzowaniu zostają poddane kolejnym, klasycznym etapom badań. Przyszłość to farmacja in silico.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Komputerowe projektowanie leków, czyli farmacja in silico |
molekularnym mechanizmom związanym z aktywnością farmakologiczną leków czyli odpowiedzi na pytanie dlaczego leki działają. W drugiej części wykładu słuchacze zapoznają się ze współczesnymi metodami projektowania leków bazującymi na wykorzystaniu metod komputerowych czyli tzw. farmacji in-silico. Wprowadzenie na rynek nowego leku jest procesem bardzo kosztownym oraz długotrwałym. Szacuje się, że koszt taki może sięgać miliarda dolarów i może to trwać kilkanaście lat. Klasyczny proces poszukiwania nowych substancji leczniczych to kilka etapów faz badawczych. Pierwszy etap to synteza, dająca serię związków, często liczy tysiące związków. Następnie badania podstawowe wykazujące aktywność farmakologiczną każdej substancji (badania in vitro i in vivo). Wybrane na tymetapie substancje poddane są fazie badań przedklinicznych, eliminującej te wykazujące wysoką toksyczność i mutagenność. Ostatnimi etapami są badania kliniczne. Najpierw na zwierzętach, a następnie na ludziach. Ocenia się tu efektywność terapeutyczną, toksyczność, jak i farmakokinetykę leku. Prawdopodobieństwo sukcesu jest niewielkie. Niska efektywność oraz wysokie koszty badań są główną przyczyną tak wysokich kosztów wprowadzenia nowego leku na rynek. Obecnie dzięki technikom wykorzystującym metody modelowania molekularnego, selekcjonuje się związki, które z najwyższym prawdopodobieństwem będą wykazywały określoną aktywność farmakologiczną. Dopiero tak wyselekcjonowane związki po zsyntetyzowaniu zostają poddane kolejnym, klasycznym etapom badań. Przyszłość to farmacja in silico.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Co się dzieje w mózgu osoby chorej na autyzm? |
Autyzm jest najczęściej diagnozowanym schorzeniem neurorozwojowym. Obecnie na autyzm choruje jedno na 68 dzieci, a liczba ta stale rośnie. Jest to zespół zaburzeń poznawczych dotyczących głównie percepcji i przetwarzania informacji. W konsekwencji prowadzi do zaburzeń: w komunikacji, interakcji społecznych i stereotypowych wzorców zachowań - nazywanych „triadą autystyczną”. Mimo intensywnych badań przyczyny autyzmu pozostają nadal nie wyjaśnione. Sugeruje się jednak, że u podstaw autyzmu leżą zaburzenia struktury i funkcji synaps czyli połączeń między komórkami nerwowymi. Synapsy przekazują (i modyfikują) informację; wiele z nich używa do tego związków chemicznych zwanych neuroprzekaźnikami. Za zaburzenia funkcji synaps mogą odpowiadać zarówno czynniki genetyczne (mutacje, polimorfizm) jak i środowiskowe (np. toksyny i infekcje w życiu płodowym). Nadal jednak badacze próbują rozwikłać zagadkę dotyczącą zaburzonej komunikacji między neuronami w autyzmie. W niniejszym wykładzie przedstawiony zostanie stan obecnej wiedzy neurobiologicznej dotyczącej autyzmu. Omówione zostaną badania podstawowe, w tym na zwierzęcych modelach autyzmu, oraz potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu tego zaburzenia. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wykonanie kapsułek z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej |
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstają leki w postaci kapsułek, przyjdź i zrób własnoręcznie kapsułki. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody |
Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Światełko w tunelu czyli jak uratować życie? |
Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne i inne. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Światełko w tunelu czyli jak uratować życie? |
Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne i inne. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Światełko w tunelu czyli jak uratować życie? |
Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne i inne. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Napój dla Ciebie - zaprojektuj i przygotuj |
Nawet niewielki niedobór wody w organizmie człowieka zmniejsza jego wydolność fizyczną oraz psychiczną, zaś już 10-procentowy ubytek wody staje się dla człowieka niebezpieczny. Istotna jest zatem kontrola stanu nawodnienia organizmu i dobór odpowiednich napojów, które szybko ugaszą pragnienie a jednocześnie uzupełnią utracone (m.in. wraz z potem) składniki płynów ustrojowych. Ciśnienie osmolalne napojów jest dobrym parametrem pomagającym prawidłowo określić ich przydatność do szybkiego uzupełnienia płynów ustrojowych. W części teoretycznej spotkania wyjaśnimy pojęcie ciśnienie osmolalne. Omówimy wpływ różnych składników żywności na ciśnienie osmolalne płynów. Scharakteryzujemy grupy napojów (izotoniczne, hipotoniczne – wody, napoje typu „light” i hipertoniczne – soki, napoje typu „cola”) pod kątem ich przydatności do uzupełniania niedoborów wody i elektrolitów, w zależności od intensywności wysiłku fizycznego i temperatury otoczenia. W części praktycznej uczestnicy oznaczą ciśnienie osmolalne wybranych napojów rynkowych i ocenią, jak zawarte w nich składniki wpływają na wartość tego parametru. Zaprojektują i przygotują odpowiednie dla siebie napoje izotoniczne, energetyzujące i o obniżonej kaloryczności. W tym celu zastosują zagęszczony sok owocowy, aromaty, barwniki, witaminy, składniki mineralne, aminokwasy itp.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Pierwsza pomoc - naucz się ratować. |
To krótkie zajęcia praktyczne, na których nauczysz się, jak udzielić pierwszej pomocy. Przećwiczysz uciśnięcia klatki piersiowej, użycie automatycznego defibrylatora oraz dowiesz się, jak skutecznie wezwać pomoc. Dowiesz się, co zrobić gdy ktoś się zakrztusi, skaleczy lub oparzy. Szybko i praktycznie zdobędziesz wiedzę, która może komuś uratować ludzkie życie. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Od poczęcia do narodzin - rozwój i narodziny człowieka. |
OD POCZĘCIA DO NARODZIN - ROZWÓJ I NARODZINY CZŁOWIEKA. POMOC CZŁOWIEKOWI W PRZYJŚCIU NA ŚWIAT.
|
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Choroby rzadkie - osiem tysięcy zagadek medycznych |
Celem prelekcji jest przybliżenie zagadnienia chorób rzadkich i ich szczególnej sytuacji w systemie ochrony zdrowia. Choroby rzadkie to schorzenia, które występują bardzo rzadko - nie częściej niż raz na dwa tysiąc osób. Wiele z nich uwarunkowanych genetycznie, a ich przebieg jest ciężki i często przewlekły. Połowa z nich ujawnia w wieku dziecięcym. Problemem pacjentów z chorobami rzadkimi jest przede wszystkim mała wiedza na temat ich choroby. Proces diagnozy często trwa latami, dlatego nazywany jest odyseją diagnostyczną. Dla większości chorych nie ma żadnego leczenia, dla niektórych opracowane zostały tzw. leki sieroce, które bywają bardzo drogie. Nietypowe objawy powodują, że chorzy doświadczają trudności nie tylko w uzyskaniu opieki medycznej, ale także odpowiedniego wsparcia społecznego.
Obecnie znamy już około ośmiu tysięcy takich chorób; na niektóre z nich choruje tylko kilka osób w Polsce, na inne – kilka tysięcy. W sumie wedle szacunków dotykają one od 6% do 8% populacji, a to oznacza, że w Polsce na choroby rzadkie w Polsce może chorować nawet 2,3-3 mln osób. Skala problemu porównywalna jest więc z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca.
|
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Zajrzyjmy do środka strączków |
Jak odróżnić te znane i te mniej znane warzywa strączkowe? Czy groch włoski i cieciorka to ten sam produkt? Dlaczego raz mówimy cieciorka, a raz ciecierzyca? Skąd pochodzi soczewica i kto sprzedał swoje prawa z miskę potrawki z soczewicy? Dlaczego Jaś to fasola, a gdzie schowała się Małgosia? Czy każdy może jeść soję bez ograniczeń? Opowiemy o wartości odżywczej i pokażemy jak wyglądają poszczególne warzywa strączkowe, jak odróżnić jedne od drugich. Uczestnicy wykonają zadanie polegające na rozpoznaniu nasion w przygotowanych zestawach. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Sylwetka ciała a dieta |
Uzasadnimy, że ludzie różnych ras i grup etnicznych powinni żywić się inaczej. Wyjaśnimy, jak kształt i rozmiar naszego ciała wpływają na naszą psychikę i zachowania a także sposób odżywiania. Pokażemy jak na podstawie wzoru matematycznego można określić typ budowy swojego ciała (somatotyp) i jak dobrać do niego odpowiedni sposób żywienia. Chętnych zaprosimy na pomiary antropometryczne, takie jak np. masa ciała, wzrost, fałdy skórno-tłuszczowe. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Postępowanie żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych |
Uczestnicy dowiedzą się jak wygląda przebieg różnych jednostek chorobowych. Czy dieta może wspomóc leczenie farmakologiczne? Co można zrobić gdy pacjent z różnych przyczyn nie może przyjmować pokarmów doustnie? |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Sto pytań do seksuologa |
Szybki postęp w medycynie i w naukach społecznych umożliwia coraz lepsze poznanie mechanizmów sterujących i wpływających na seksualność. Pozwala również zrozumieć złożoność i barwność ludzkiej seksualności. By przybliżyć Państwu tę ciekawą tematykę zapraszamy na spotkanie - dyskusję, podczas której zachęcamy do zadawania pytań jednemu z najbardziej znanych i cenionych polskich seksuologów - profesorowi Zbigniewowi Lew-Starowiczowi. Nie będzie tematów zakazanych! |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Mukowiscydoza modelowa choroba dziedziczna - kiedy i czy się ją wyleczy? |
Zwykle choroby genetyczne są bardzo rzadkie. Jednak np. mukowiscydoza czy anemia sierpowata występują stosunkowo często. Dlaczego? Czy ewolucyjna zasada, że przeżywają osobniki najlepiej przystosowane, ma zastosowania do tych chorób? Mukowiscydoza występuje z częstością ok 1 na 3000 noworodków. Wadliwy gen dziedziczony jest od obojga rodziców, którzy z zasady nie wykazują objawów klinicznych choroby. Prawdopodobieństwo urodzenia się dziecka w rodzinie ryzyka mukowiscydozy wynosi 25%. Postać najcięższa, jeszcze nie tak dawno, prowadząca do śmierci w wieku kilku lat, to postać płucna. Defekt genu CFTR a w konsekwencji kodowanego w nim białka prowadzi, w płucach, do gromadzenia się gęstego śluzu. Wydzielina ta stanowi pożywkę dla rozwoju bakterii co stopniowo niszczy tkankę płuc i prowadzi do ich nieodwracalnej niewydolności. Mukowiscydoza jest chorobą wieloukładową. Odpowiada za zaburzenia odżywiania. Obejmuje choroby trzustki, wątroby, u mężczyzn prowadzi do niepłodności. Cechą charakterystyczną jest wysokie stężenie jonów chlorkowych w pocie – słony pot. Na czym polega mechanizm przepływu wody i jonów, który jest zaburzony w mukowiscydozie ? W jaki sposób diagnozujemy molekularnie i leczymy dziś mukowiscydozę ? Czy jedyną nadzieją dla chorych jest terapia genowa ? Czy udało się terapią genową wyleczyć jakąkolwiek chorobę ? Czy warto badać swoje geny? Czy wiedza ta przyczyni się do poprawy jakości i długości życia ? Czy poznanie i dostęp do informacji genetycznej danej osoby nie ograniczy jej praw ? Czy poznanie predyspozycji genetycznych, wyprzedzając teraźniejszość, może spowodować utrudnienia w wyborze zawodu ? |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Białe złoto - skąd się bierze mleko w banku? |
W ramach spotkania zapraszamy do zwiedzenia laboratorium Banku Mleka Kobiecego. W trakcie zajęć opowiemy ile mleka jest w piersi, czy zawsze jest takie samo i dlaczego stanowi lek? Pokażemy mleko kobiece pod mikroskopem i wspólnie z uczestnikami zbadamy jego skład. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Dlaczego bije nasze serce? |
Jak pracuje serce, co wpływa na jego pracę? Jak można to ocenić i jak dbać aby długo nam służyło. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Zajrzyjmy do środka strączków |
Jak odróżnić te znane i te mniej znane warzywa strączkowe? Czy groch włoski i cieciorka to ten sam produkt? Dlaczego raz mówimy cieciorka, a raz ciecierzyca? Skąd pochodzi soczewica i kto sprzedał swoje prawa z miskę potrawki z soczewicy? Dlaczego Jaś to fasola, a gdzie schowała się Małgosia? Czy każdy może jeść soję bez ograniczeń? Opowiemy o wartości odżywczej i pokażemy jak wyglądają poszczególne warzywa strączkowe, jak odróżnić jedne od drugich. Uczestnicy wykonają zadanie polegające na rozpoznaniu nasion w przygotowanych zestawach. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Komorą na Mount Everest - Komory Niskich Ciśnień |
Podczas tej lekcji uczestnicy zapoznają się z podstawowymi informacjami na temat zmian ciśnienia barometrycznego wraz ze wzrostem wysokości n.p.m., oraz z towarzyszącymi zmianami innych parametrów( temperatura, wilgotnośc powietrza). Omówiony zostanie także wpływ tych zmian na organizm człowieka. W dalszej części wycieczki nastąpi prezentacja symulatorów obniżonego cisnienia barometrycznego, nagłej dekompresji wraz z wyjaśnieniem, jakie badania i szkolenia wykonywane są dla pilotów. Zostanie także omówiony sposób zabezpieczenia pilotów i pasażerów przed skutkami obniżonego ciśnienia barometrycznego wraz z prezentacją wyskościowego ubioru kompensacyjnego. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | O czym mówią nasze geny? |
Jedną z podstawowych technik stosowanych w genetyce jest technika RFLP, która umożliwia analizę polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych, czyli identyfikację w DNA różnych wariantów sekwencji zasad nukleinowych. Dzięki tej technice możliwa jest np. identyfikacja mutacji. Technika RFLP wykorzystuje enzymy restrykcyjne, czyli białka, które rozpoznają swoiste fragmenty DNA i dokonują cięcia kwasu nukleinowego. Enzymy restrykcyjne rozcinają dwuniciowy DNA w miejscach o specyficznej sekwencji, charakterystycznej dla danego enzymu. W efekcie powstają fragmenty o określonych długościach. Jeśli w DNA wystąpi mutacja, w wyniku której powstaje lub niknie miejsce restrykcyjne, w mieszaninie poreakcyjnej występują fragmenty o innej długości, niż dla DNA niezmutowanego. Po reakcji trawienia produkt jest poddawany rozdziałowi na żelu agarozowym w celu analizy jego długości. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Widzenie skórne i inne zmysły |
Funkcjonowanie podstawowych narządów zmysłu. Czy wszyscy czujemy tak samo? Jak uzyskujemy informację z otoczenia? |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Manipulacje w gastronomii - czy wiesz dlaczego to właśnie jesz? |
W części teoretycznej omówimy współczesne narzędzia oddziaływania na klientów lokali gastronomicznych, tj. wpływających na podejmowane przez nich decyzje. Przedstawimy najczęściej stosowane przez właścicieli lokali gastronomicznych sztuczki marketingowe mające wpływać na wybory i zachowania klientów. W oparciu o zjawiska psychologiczne i neurologiczne wykażemy, jak na wybory konsumentów wpływają m.in. reklama, światło, muzyka, kolory, zapachy i personel. Zaprezentujemy też sposoby pozyskiwania wiedzy na temat manipulowania zachowaniami klientów w lokalu gastronomicznym. W tym celu omówimy stosowane metody badawcze, również te najnowsze tzw. neuromarketingowe, które mogą być wykorzystane do udzielenia pełniejszej odpowiedzi na temat przyczyn zachowań konsumenckich. W części praktycznej uczestnicy wezmą udział w wybranych badaniach jakościowych i neuromarketingowych, wykazując wpływ niektórych działań manipulacyjnych stosowanych na klientach w gastronomii. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Wzloty i upadki badań naukowych w medycynie |
Czy możemy ufać doniesieniom naukowym? Jak badania naukowe wpływają na rozwój medycyny? Skąd czerpiemy wiedzę o tym jak skutecznie i bezpiecznie leczyć pacjentów? |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Sfałszowane leki - zabójstwo doskonałe czy samobójstwo na własne życzenie | zdrowie i medycyna |
|
|
Spotkanie festiwalowe | Ogólne zasady żywienia dojelitowego |
Uczestnicy dowiedzą się co to jest żywienie dojelitowe? Kiedy się je stosuje? Uczestnicy będą mogli zobaczyć jak wyglądają mieszaniny i dostęp do żywienia oraz będą mieli możliwość porozmawiania z osobą stosującą ten rodzaj żywienia. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Jak powstaje nowotwór? |
Powstanie nowotworu związane jest z uszkodzeniami materiału genetycznego prowadzącymi do zaburzenia homeostazy komórki. |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | Słyszalne i niesłyszalne fale akustyczne |
Czy wszystkie fale akustyczne słyszy człowiek? Jak można wykorzystać dźwięki niesłyszalne? Jak analizować dźwięki słyszalne? |
zdrowie i medycyna |
|
Lekcja festiwalowa | O czym mówią nasze geny? |
Jedną z podstawowych technik stosowanych w genetyce jest technika RFLP, która umożliwia analizę polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych, czyli identyfikację w DNA różnych wariantów sekwencji zasad nukleinowych. Dzięki tej technice możliwa jest np. identyfikacja mutacji. Technika RFLP wykorzystuje enzymy restrykcyjne, czyli białka, które rozpoznają swoiste fragmenty DNA i dokonują cięcia kwasu nukleinowego. Enzymy restrykcyjne rozcinają dwuniciowy DNA w miejscach o specyficznej sekwencji, charakterystycznej dla danego enzymu. W efekcie powstają fragmenty o określonych długościach. Jeśli w DNA wystąpi mutacja, w wyniku której powstaje lub niknie miejsce restrykcyjne, w mieszaninie poreakcyjnej występują fragmenty o innej długości, niż dla DNA niezmutowanego. Po reakcji trawienia produkt jest poddawany rozdziałowi na żelu agarozowym w celu analizy jego długości. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Manipulacje w gastronomii - czy wiesz dlaczego to właśnie jesz? |
W części teoretycznej omówimy współczesne narzędzia oddziaływania na klientów lokali gastronomicznych, tj. wpływających na podejmowane przez nich decyzje. Przedstawimy najczęściej stosowane przez właścicieli lokali gastronomicznych sztuczki marketingowe mające wpływać na wybory i zachowania klientów. W oparciu o zjawiska psychologiczne i neurologiczne wykażemy, jak na wybory konsumentów wpływają m.in. reklama, światło, muzyka, kolory, zapachy i personel. Zaprezentujemy też sposoby pozyskiwania wiedzy na temat manipulowania zachowaniami klientów w lokalu gastronomicznym. W tym celu omówimy stosowane metody badawcze, również te najnowsze tzw. neuromarketingowe, które mogą być wykorzystane do udzielenia pełniejszej odpowiedzi na temat przyczyn zachowań konsumenckich. W części praktycznej uczestnicy wezmą udział w wybranych badaniach jakościowych i neuromarketingowych, wykazując wpływ niektórych działań manipulacyjnych stosowanych na klientach w gastronomii. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Ogólne zasady żywienia pozajelitowego |
Uczestnicy dowiedzą się co to jest żywienie pozajelitowe? Kiedy się je stosuje? Uczestnicy będą mogli zobaczyć jak wyglądają mieszaniny i dostęp do żywienia oraz będą mieli możliwość porozmawiania z osobą stosującą ten rodzaj żywienia. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Manipulacje genotypem ludzkim powinny być zakazane |
Deabata oksfordzka. W latach 70. XX wieku pojawiły się pierwsze, jeszcze nieprecyzyjne, biochemiczne metody wycinania fragmentów cząsteczek DNA, które mogły wyrażać określone aktywności biologiczne, np. pełnić rolę funkcjonalnych genów. W latach 80. nauczono się precyzyjnie oznaczać naturę chemiczną tych fragmentów i przenosić je do komórek bakterii, grzybów, roślin i zwierząt. W przypadku roślin dostępne były metody konstruowania całych roślin z nowymi, także gatunkowo obcymi, genami. (tzw. Transgeniczne rośliny). Metoda konstrukcji transgenicznych zwierząt wymagała wprowadzenia obcego genu do komórek rozrodczych lub wczesnego etapu rozwoju zarodka. Próbowano także tzw terapii somatycznej wybranych tkanek ludzi chorych na jednogenowe choroby genetyczne (te zmiany nie są dziedziczone). Nie odnotowano udanych i wydajnych terapii, nie znaleziono także wydajnych, bezpiecznych i powtarzalnych metod trwałego wprowadzania obcego DNA do całego organizmu człowieka. Na początku XXI wieku odkryto w bakteriach proces pozwalający na wymianę lub modyfikację zdefiniowanego ściśle fragmentu DNA na inny, co może oznaczać „naprawę” mutacji, błędu genetycznego. Metodę tę, nazwaną CRISPR cas, zaadaptowano do wszystkich żywych komórek, także ludzkich. Ze względu na nieomal 100% wydajność i precyzję procesu należy uznać, że jest to nowa propozycja modyfikacji genów, także możliwa do zastosowania w stosunku do ludzkiego genotypu. Debata poświęcona będzie wielostronnemu rozpatrzeniu potencjału CRISPR cas w kierunku kontrolowanej modyfikacji każdego genomu, każdego istniejącego na Ziemi gatunku. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Biotechnologia rozrodu w medycynie i produkcji zwierzęcej |
W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z następującymi zagadnieniami: procedura mikromanipulacji gamet i zarodków, ICSI i IMSI, LAZH, biopsja blastomerów, poklatkowe monitorowanie rozwoju zarodka (TLMED) oraz analiza nasienia zwierząt wspomagana komputerowo, witryfikacja i zamrażanie gamet i zarodków. W czasie pokazu prowadzący omówi również zagadnienia klonowania, transgenezy oraz zastosowanie komórek macierzystych zarodkowych i somatycznych w biotechnologii rozrodu. Uczestnicy poznają również najnowsze testy funkcjonalne plemników wykorzystywane w technikach wspomaganego rozrodu oraz w diagnostyce zaburzeń układu rozrodczego męskiego. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Czy jesteśmy bezbronni wobec pandemii otyłości? |
Zmiany dotyczące stylu życia i nawyków dietetycznych, które dokonały się wciągu ostatnich dziesięcioleci zaowocowały obecnie pandemią otyłości. Według raportów Światowej Organizacji Zdrowia z 2014 r., około 39% światowej populacji ma nadwagę, a 13% jest otyłe. Otyłość może przyczyniać się do zwiększonej śmiertelności w sposób bezpośredni, ale też i pośrednio – przez zwiększenie ryzyka wystąpienia powikłań takich, jak cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, a także choroby nowotworowe, zaburzenia hormonalne i depresji. Rosnąca liczba osób otyłych oznacza zwiększone koszty diagnostyki i leczenia wyżej wymienionych chorób i stanowi obecnie istotny problem społeczno-ekonomiczny. Podstawowym celem leczenia otyłości staje się więc obecnie nie tylko redukcja masy ciała, ale również zapobieganie rozwojowi związanych z nią powikłań. Jak ustrzec się przed otyłością? Jak z nią mądrze walczyć? Kiedy szukać pomocy u lekarza? Postaramy się udzielić odpowiedzi na te i inne pytania związane profilaktyką i leczeniem otyłości. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Biotechnologia rozrodu w medycynie i produkcji zwierzęcej |
W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z następującymi zagadnieniami: procedura mikromanipulacji gamet i zarodków, ICSI i IMSI, LAZH, biopsja blastomerów, poklatkowe monitorowanie rozwoju zarodka (TLMED) oraz analiza nasienia zwierząt wspomagana komputerowo, witryfikacja i zamrażanie gamet i zarodków. W czasie pokazu prowadzący omówi również zagadnienia klonowania, transgenezy oraz zastosowanie komórek macierzystych zarodkowych i somatycznych w biotechnologii rozrodu. Uczestnicy poznają również najnowsze testy funkcjonalne plemników wykorzystywane w technikach wspomaganego rozrodu oraz w diagnostyce zaburzeń układu rozrodczego męskiego. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Dystrofie mięśniowe – prawdy i mity o chorobach mięśni |
Dystrofie mięśniowe to grupa genetycznie uwarunkowanych chorób, które mogą prowadzić do znacznego ograniczenia sprawności ruchowej, dlatego budzą zrozumiały lęk. To sprawiło, że wokół dystrofii mięśniowych narosło wielu mitów – zarówno tych dotyczących istoty choroby, jej przebiegu, jak i dziedziczenia oraz możliwości terapeutycznych - także tych nowych, wykorzystujących najnowsze zdobycze nauki. Bardzo często umyka gdzieś fakt, że mięśnie szkieletowe nie chorują w sposób odosobniony: mogą dołączyć się objawy kardiologiczne, zaś gorsza sprawność ruchowa wpływa niekorzystnie na układ kostny, oddechowy i pokarmowy. Nie można tu także pominąć dobrostanu psychicznego chorego oraz jakości życia związanej z funkcjonowaniem społecznym, możliwością zdobycia wykształcenia oraz realizacji w życiu osobistym i zawodowym. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Telefony, które wspomagają pacjentów oraz badania nad chorobą Parkinsona |
Walka z choroba Parkinsona to systematyczne badania nad nowymi lekami i diagnostyką samego schorzenia. Opracowanie nowych leków wymaga również nowoczesnych metod prowadzenia i oceny badan klinicznych. Nowoczesne telefony mogą być pomocne dla pacjentów, umożliwiają stworzenie informatycznego narzędzia wsparcia pacjentów oraz badań nad chorobą Parkinsona. Podczas wykładu opowiemy o doświadczeniach wykonanych podczas pracy nad „aparaturą badawczą”, która ma ułatwić prowadzenie takich badań, a jednocześnie będzie korzystać z powszechnie posiadanych urządzeń – smartfonów. Opracowane narzędzie automatyzuje nadzór nad pacjentem oraz ułatwia sporządzenie i wysyłkę ankiet samopoczucia, uzupełnioną o badania z wykorzystaniem odpowiednich czujników. Ankieta dociera na serwer, do którego ma dostęp lekarz czy też zespół badawczy. Wykład będzie zawierał również opis nowoczesnych technologii wykorzystywanych do monitoringu i wsparcia pacjentów. |
zdrowie i medycyna |
|