Wydobyć kolor, czyli czemu zielony nie jest zielony
Numer:
18
Barwne związki organiczne zawarte w roślinach (tzw. barwniki roślinne) pełnią wiele funkcji: uczestniczą w procesach oddychania komórkowego, fotosyntezie, przenoszą tlen. Najbardziej popularne dla roślin zabarwienie zielone pochodzi od chlorofilu, żółte i pomarańczowe od flawonoidów oraz karotenoidów, natomiast czerwone od antocyjan. Stosując odpowiednie rozpuszczalniki organiczne możliwe jest wydzielenie z materiału roślinnego wymienionych związków, a następnie rozdzielenie ich na kolumnie chromatograficznej. Dzięki temu można otrzymać czyste frakcje karotenu, chlorofilu A, chlorofilu B oraz ksantofili.
Termin:
poniedziałek, 26 Wrzesień, 2016 - 15:00
Czas trwania:
150 minut
Opis skrócony:
Barwniki roślinne pełnią wiele funkcji, m.in. uczestniczą w fotosyntezie. Stosując odpowiednie rozpuszczalniki wydzielimy z materiału roślinnego chlorofil, karoten i ksantofile.
Dodatkowe informacje:
Zapisy od 19 IX: mwielechowska@ch.pw.edu.pl
Organizator:
Wykonawca
dr
Monika
Wielechowska
Miejsce spotkania:
Koszykowa 75
00-662 Warszawa
Gmach Technologii Chemicznej, sala 207, wejście bramą od Al. Niepodległości, po lewej stronie, drugie piętro.