Produkty spożywcze okiem chemika

Numer: 
664

Podczas wykładu z pokazem uczniowie dowiedzą się, jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Omówione zostaną ich wszystkie rodzaje oraz funkcje, jakie spełniają w ludzkim organizmie. Zainteresowani będą mogli zobaczyć doświadczenia chemiczne potwierdzające ich obecność w różnych produktach, np. wykrywanie białka w twarogu, glukozy w soku jabłkowym czy skrobii w ziemniaku.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
czwartek, 28 Wrzesień, 2017 - 10:00
czwartek, 28 Wrzesień, 2017 - 11:30
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Zobaczą doświadczenia chemiczne w celu ich identyfikacji, np. obecność białka w twarogu, glukozy w soku.
Wykonawca
dr
Sylwia
Noga
Miejsce spotkania: 
Freta 16
00-227 Warszawa