To, że mamy przeciwciała, to dobrze czy źle?
Przeciwciała (inaczej immunoglobuliny) są specyficznymi białkami produkowanymi w naszych organizmach przez pobudzone limfocyty B. Można je porównać do wysoko wyspecjalizowanych szpiegów, którzy muszą szybko wykryć i połączyć się z białkami, zwanymi antygenami, groźnych dla życia człowieka wirusów i bakterii lub pasożytów. Niestety czasami się zdarza, że z różnych przyczyn organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko swoim własnym tkankom. Staje się to podstawą do rozwoju choroby autoimmunologicznej. Przykładem takich chorób jest celiakia, autoimmunologiczne zapalenia wątroby, autoimmunologiczne zapalenie trzustki itd. Niektórzy ludzie reagują na białka występujące w ich otoczeniu np. białka w pyłkach traw lub w pokarmach, co nazywamy alergią. Zwiedzający będą mogli się zapoznać z tym, jak wykrywamy przeciwciała przeciw własnym tkankom (autoprzeciwciała) oraz przeciwciała przeciwko alergenom.