Czy wiesz, co jesz?

Numer: 
768

Żywność to element środowiska, który może być odmiennie odbierany przez mieszkańców wsi i dużych miast. Jakość żywności w znacznym stopniu wpływa na stan zdrowia człowieka. Proponowany wykład-warsztat o żywności ma na celu zapoznanie uczestników z użytecznymi informacjami dotyczącymi jakości żywności i praktycznymi wskazówkami, co z tą wiedzą począć na co dzień. Pozyskana wiedza pozwoli świadomie dobierać różne składniki naszej diety, a także zastanowić się, czy produkty smaczne zawsze są zdrowe. Podczas zajęć zostanie przeprowadzony quiz na temat faktów i mitów dotyczących żywności. Uczestnicy zapoznają się z definicjami pojęć pojawiających się na etykietach produktów żywnościowych, a także takich zjawisk jak zafałszowania i zanieczyszczenia wybranych środków spożywczych; zastanowią się również, czy żywność ekologiczna to samo dobro.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 25 Września, 2019 - 10:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Czy to, co smaczne, jest zdrowe? Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? Czy żywność ekologiczna to samo dobro? Podczas zajęć zostanie przeprowadzony quiz nt. faktów i mitów o żywności.
dr hab.
Katarzyna
Góralczyk
Miejsce spotkania: 
ul. Wóycickiego 1/3
01-938 Warszawa
budynek 23