Jak „zobaczyć” geny plazmidowe u bakterii mlekowych?

Numer: 
772

Fermentowane artykuły spożywcze, otrzymywane przy udziale bakterii mlekowych, są nie tylko smacznymi produktami odżywczymi, ale mogą korzystnie wpływać na kondycję człowieka. Bakterie te są także źródłem różnych genów i enzymów wykorzystywanych w biotechnologii. Wiele z użytecznych przemysłowo właściwości zapisanych jest w plazmidach. Pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób mówią nam o sobie bakterie mlekowe. Zajrzymy do wnętrza komórki bakteryjnej i zobaczymy jak wygląda ich DNA. Wyizolujemy chromosom bakteryjny oraz DNA plazmidowy i zobaczymy jak różnią się one między sobą.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 26 Września, 2019 - 10:00
Czas trwania: 
150 minut
Opis skrócony: 
Podczas spotkania pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób "mówią" nam o sobie bakterie mlekowe.
dr
Magdalena
Kowalczyk
dr
Tamara
Aleksandrzak-Piekarczyk
doktorantka
Agnieszka
Rózga
doktorantka
Weronika
Puzia
doktorant
Jakub
Boreczek
doktorant
Przemysław
Sałański
inż.
Agnieszka
Sobczak
Miejsce spotkania: 
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa
budynek A