Wielki świat mikroorganizmów

Numer: 
614

Codziennie wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy, jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są dobre dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami? Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom? Czy mikroorganizmy mogą zagrażać naszemu zdrowiu? Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty, takie jak: jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Podpowiemy, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii oraz obserwować ich wygląd pod mikroskopem.

Forma: 
Termin: 
wtorek, 24 Września, 2019 - 10:00
wtorek, 24 Września, 2019 - 12:00
Czas trwania: 
60 minut
dr inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
dr inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
dr inż.
Sylwia
Bonin
dr inż.
Anna
Bzducha-Wróbel
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
dr inż.
Anna
Kot
mgr inż.
Katarzyna
Pobiega
inż.
Justyna
Płoska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159 c bud. 32
02-776 Warszawa
Wejście od trawników (nie od strony szklarni)