Czy kawa z wieczora chroni od doktora? Suplementy i nutraceutyki w zapobieganiu otępienia

Numer: 
258

Działania protekcyjne w przypadku otępień, poza zwiększeniem aktywności poznawczej, społecznej, fizycznej oraz dbałość o stan somatyczny i emocjonalny, powinny również uwzględniać interwencje żywieniowe – zmiana stylu odżywania na bardziej przyjazny sercu i wprowadzenie specjalistycznych nutraceutyków. Diety: norweska, śródziemnomorska oraz DASH od dawna zostały uznane za przyjazne prewencji otępienia. Badacze coraz większą rolę przypisują suplementom. Obok licznej grupy witamin (głównie B i D), antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (ALA, EPA i DHA), flawonoidów, kurkuminoidów, resweratrolu szczególną rolę pełni żywność funkcjonalna w postaci specjalnych, złożonych substancji, oferujących możliwości opóźnienia następstw procesów neurozwyrodnieniowych.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
sobota, 21 Września, 2019 - 12:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
W świetle braku skutecznej farmakoterapii otępienia coraz większy nacisk kładzie się na zapobieganie temu procesowi. Wykład porusza rolę składników odżywczych w protekcji chorób otępiennych.
dr
Anna
Barczak
Miejsce spotkania: 
ul. A. Pawińskiego 5
02-106 Warszawa
sala D-204, 1 piętro; jest winda.