Czy szczęście może być ukryte w żywności?

Numer: 
143

Spotkanie będzie poświęcone tematyce składników odżywczych zawartych w żywności, które mogą wpływać na hormony i poczucie  szczęścia u człowieka. Szczególna uwaga poświęcona zostanie takim składnikom jak: niektóre aminokwasy (np. tryptofan), magnez, kwasy omega 3 i innym. Zostaną także zaprezentowane produkty spożywcze bogate w te związki. To, co spożywamy, nie tylko wpływa na zdrowie fizyczne, ale także funkcjonowanie psychiczne. Badania wskazują, że odpowiednio dobrane produkty spożywcze mogą polepszać funkcjonowanie psychiczne człowieka, zwłaszcza wpływać na hormony i poczucie szczęścia. Powszechnie panuje przekonanie, że czekolada poprawia nastrój i wpływa na poczucie szczęścia. Odwołując się do dowodów naukowych, zweryfikujemy ten pogląd podczas wykładu. Warto jednak pamiętać, że jest wiele produktów, które wpływać mogą na hormony szczęścia u człowieka. Podczas zajęć przekazane zostaną praktyczne wskazówki wybierania i łączenia różnych produktów spożywczych tak, aby miały one pozytywny wpływ na hormony szczęścia u człowieka.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 25 Września, 2019 - 16:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Spotkanie będzie poświęcone tematyce składników odżywczych zawartych w żywności, które mogą wpływać na hormony i poczucie szczęścia u człowieka.
dr
Mariusz
Jaworski
Miejsce spotkania: 
ul. Żwirki i Wigury 63
02-091 Warszawa
Centrum Biblioteczno-Informacyje WUM, sala 8 im. prof. J. Zaorskiego