Krystalizacja białka
Numer:
52
Znajomość struktury przestrzennej białek pozwala zrozumieć procesy biologiczne na, najbardziej podstawowym, atomowym poziomie: sposób, w jaki przebiegają reakcje katalizowane przez enzymy; sposób, w jaki białka oddziałują z innymi białkami i małymi cząsteczkami itp. Znajomość struktury, miejsc aktywnych lub wiążących w białkach, pozwala na zrozumienie ich specyficzności substratowej i zaprojektowanie cząsteczek lepiej z nimi oddziałujących, np. potencjalnych leków.
W krystalografii rentgenowskiej białek największym wyzwaniem jest pierwszy etap na drodze do uzyskania struktury, czyli otrzymanie dobrze rozpraszającego kryształu białka, co będzie tematem poniższych ćwiczeń.
Termin:
poniedziałek, 23 Września, 2019 - 15:00
Czas trwania:
120 minut
Opis skrócony:
Znajomość struktury przestrzennej białek pozwala zrozumieć procesy biologiczne. W czasie warsztatów otrzymamy dobrze rozpraszający kryształ białka, czyli wykonamy 1. krok w drodze do jego struktury.
Dodatkowe informacje:
Wymagana rejestracja od 16.IX.
Sposób rejestracji: przez e-mail do Mikołaja Kuski m.kuska@student.uw.edu.pl, w zgłoszeniu należy podać: imię, nazwisko, liczbę osób (maks. 10 osób na jedną grupę), preferowany termin.
Uczestnicy w wieku poniżej 18 lat bez towarzystwa opiekunów muszą mieć pisemną zgodę, formularz: www.chem.uw.edu.pl/popularyzacja/festiwal-nauki, a dzieci poniżej 12 lat muszą być z opiekunem.
Organizator:
dr
Maria
Górna
Miejsce spotkania:
ul. Żwirki i Wigury 101
02-089 Warszawa
Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych, sala 3.102