Moc roślinnych antyoksydantów w walce z wolnymi rodnikami w naszym organizmie

Numer: 
296

Życiodajny tlen, który wydzielany jest przez rośliny, stanowi dla nich, a także dla innych organizmów, poważne zagrożenie. Reakcje chemiczne zachodzące podczas normalnego metabolizmu mogą prowadzić do przypadkowego przeniesienia elektronów na tlen i wytworzenia reaktywnych form tlenu (RFT). RFT szybko reagują z różnymi cząsteczkami, powodując zmianę ich funkcjonowania, a nawet wywołując ich trwałe uszkodzenia. Z tego względu organizmy muszą stale korzystać z bardzo skutecznej broni, która ma na celu ograniczanie ilości RFT – antyoksydantów. Warsztaty będą poświęcone samodzielnym oznaczeniom aktywności związków antyoksydacyjnych obecnych w jadalnych częściach roślin. Na zakończenie wykorzystamy właściwości witaminy C i zaszyfrujemy wiadomości w postaci niewidzialnego pisma.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
sobota, 28 Września, 2019 - 11:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Tlen – z jednej strony niezbędny do życia dla większości organizmów, z drugiej zaś stanowi dla nich poważne zagrożenie. Przyjrzymy się ciemnej stronie tlenu, czyli reaktywnym formom tlenu (RFT).
Dodatkowe informacje: 
Zapisy na zajęcia pod adresem atarnowska@biol.uw.edu.pl od 16 września 2019 r. Liczba dostępnych miejsc – 16.
Organizator: 
dr
Monika
Ostaszewska-Bugajska
dr
Anna
Podgórska
mgr
Maria
Burian
mgr
Kacper
Dziewit
mgr
Agata
Wdowiak
mgr
Klaudia
Borysiuk
Miejsce spotkania: 
ul. Miecznikowa 1
02-096 Warszawa
Sala 11/D