Martwa materia wiecznie żywa, czyli z lupą do kompostownika

Numer: 
16
Jak to się dzieje, że z ogryzków, skorupek jajek i obierków po warzywach powstaje życiodajny kompost - czyli najwartościowsze podłoże do uprawy roślin?
Spróbujemy zajrzeć w oczy prosionkom, zapytać wija, za kim tak goni, i - choć wirtualnie - zanurzyć się w kompoście. Warto, choćby dlatego, że naukowo udowodniono, że praca przy nim pobudza nasze organizmy do produkcji endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. W czasie godzinnej wycieczki dowiemy się, po co produkować kompost i jak go używać, a także co lub nawet kto mieszka wewnątrz i dlaczego to wszystko jest takie fascynujące. Zapraszamy!
Termin: 
piątek, 25 Września, 2020 - 18:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Jak to się dzieje, że z ogryzków, skorupek jajek i obierków po warzywach powstaje życiodajny kompost? Spróbujemy zajrzeć w oczy prosionkom, zapytać wija, za kim tak goni, i zanurzyć się w kompoście :)
Dodatkowe informacje: 
Dla grupy wiekowej 10+, limit 30 osób zapisy: wycieczki@biol.uw.edu.pl
Organizator: 
mgr inż.
Mateusz
Skłodowski
Miejsce spotkania: 
Al. Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa
Miejsce zbiórki: przed wejściem do budynku Centrum edukacyjno-kulturalnego Ogrodu Botanicznego UW, zaraz po przekroczeniu szlabanu, po prawej stronie.
Wydarzenie online: 
Wydarzenie online na żywo: