Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne - żywność i zdrowie
Numer:
144
Z dobrodziejstw natury człowiek korzysta od bardzo dawna. Często nieświadomie, na podstawie wieloletnich doświadczeń sięga po rośliny przyprawowe i lecznicze. Większość roślin można wykorzystać do pozyskania ekstraktów, które stanowią kompozycję lotnych i nielotnych składników smakowo-zapachowych, barwników, żywic i tłuszczów. Natomiast olejki eteryczne charakteryzują się zapachem zbliżonym do surowców, ale nie zawierają składników nielotnych. Zarówno olejki, jak i ekstrakty cenione są ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. Podczas wykładu zostaną przedstawione metody pozyskiwania ekstraktów i olejków oraz zastosowanie wybranych olejków w żywności, medycynie i kosmetyce.
Termin:
niedziela, 20 Września, 2020 - 18:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne w wielkim skrócie: surowce, związki czynne, właściwości i zastosowanie w żywności, medycynie i kosmetyce.
Dodatkowe informacje:
Wykład on-line (np. MS Teams lub platforma Festiwalu)
Organizator:
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Miejsce spotkania:
Wydarzenie online:
Wydarzenie online na żywo:
Wydarzenie online na żywo
Transmisja na żywo: