Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Żywność dla kosmonautów - Czym jest? Jak powstaje? Czy jest zdrowa? Na te i inne pytania uczniowie uzyskają odpowiedzi podczas wizyty na Wydziale Technologii Żywności SGGW. Będą mogli spróbować "kosmicznych truskawek" i poznać tajniki ich produkcji. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Żywność – jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Zaprezentowanie kilku przykładów nowych, niestandardowych produktów żywnościowych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Czy wiemy, w czym jemy? |
Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dotycząca tego, jak świat wyglądałby bez opakowań, oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności. |
|