Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne? Opis

Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych.

Dziedzina Termin
  • pon., 2024-09-23 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Na jakich falach nadaje żywność? Opis

Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu.  Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.

 

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 10:00
  • czw., 2024-09-26 10:00
  • pt., 2024-09-27 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Powlekanie żywności Opis

Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Truskawki dla kosmonautów Opis

Podczas tej lekcji dowiecie się jak produkowana jest żywność dla kosmonautów, jakie są zalety takich produktów i spróbujecie jak smakują "kosmiczne truskawki". Zwiedzając laboratorium poznacie sprzęt wykorzystywany do liofilizacji i zasadę jego działania.

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Opakowania jadalne Opis

Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych.

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 12:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Jak powstaje mleko i miód w proszku? Opis

Prezentacja oraz pokaz suszenia rozpyłowego, obejmujący też określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku.

Dziedzina Termin
  • czw., 2024-09-26 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Na jakich falach nadaje żywność? Opis

Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu.  Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.

 

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 10:00
  • czw., 2024-09-26 10:00
  • pt., 2024-09-27 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Przygody w suszarni owoców i warzyw: Smaki i Tekstury Opis

Warsztaty edukacyjne połączą naukę o zdrowym odżywianiu z praktycznym doświadczeniem w zakresie technologii suszenia. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania procesów suszenia oraz ich wpływu na smak, teksturę i aromat przetwarzanych produktów. Zajęcia rozpoczną się od wprowadzenia teoretycznego, po którym nastąpi zwiedzanie hali wyposażonej w specjalistyczne urządzenia suszarnicze. Część praktyczna obejmie warsztaty, na których uczestnicy poznają techniki przetwarzania produktów. Podczas sesji degustacyjnej uczestnicy będą brali udział w ocenie sensorycznej. Każdy uczestnik otrzyma próbki suszonych owoców lub warzyw a także arkusze oceny, na których oszacują swoje wrażenia smakowe i wizualne ocenianych próbek. 

Dziedzina Termin
  • czw., 2024-09-26 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Na jakich falach nadaje żywność? Opis

Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu.  Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.

 

Dziedzina Termin
  • śr., 2024-09-25 10:00
  • czw., 2024-09-26 10:00
  • pt., 2024-09-27 10:00
Typ Lekcja festiwalowa Tytuł Na tropie etykiet żywności Opis

Czy wiesz co powinno znajdywać się na etykiecie żywności? Czy masło zawsze może nazywać się masłem? Czym różni się jogurt truskawkowy od jogurtu o smaku truskawkowym?

Dziedzina Termin
  • pt., 2024-09-27 10:00

©2024 Festiwal Nauki