pH surowców i produktów spożywczych a jakość odżywcza i prozdrowotna
Celem warsztatów jest poznanie równowagi kwasowo-zasadowej produktów spożywczych oraz wartości pH układu pokarmowego.
Zajęcia obrazują zmiany pH po spożyciu pokarmów w jamie ustnej. Znaczenie zachowania właściwej higieny jamy ustnej. Przedstawienie zależności miedzy prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego a wartością pH produktów spożywczych.
Osoby biorące udział w warsztatach:
- zapoznają się z odcinkami układu pokarmowego człowieka;
- poznają wartość pH poszczególnych odcinków układu pokarmowego (jamy ustnej , żołądka, dwunastnicy i jelit);
- zaznajomią się z podstawowym wyposażeniem laboratoryjnym;
- wykonają pomiary równowagi kwasowo-zasadowej z wykorzystaniem pH-metru produktów spożywczych;
- dokonają wyliczenia średniej z kilku pomiarów;
- potrafią obsłużyć pH-metr;
- dokonają zaklasyfikowania produktów spożywczych do odpowiedniego pH;
Opis
- zapoznanie się z laboratorium biochemicznym (podstawowe wyposażenie, aparatura naukowo- badawcza);
- prezentacja multimedialna budowy układu pokarmowego wraz z wartością pH w poszczególnych odcinkach;
- dokonanie oznaczeń pH wybranych płynnych produktów spożywczych;
- dokonanie prostych obliczeń statystycznych;
- interpretacja wyników.