Sekrety kuchni molekularnej
Numer:
711
Wszystko, co nas otacza można rozbić na molekuły, a następnie dowolnie wykreować z nich nowe obiekty. Kuchnia molekularna jest to dział gastronomii wykorzystujący wiedzę naukową dotyczącą procesów fizycznych i chemicznych do tworzenia nowych, czasem zaskakujących formą i smakiem potraw. Substancje wykorzystywane do gotowania molekularnego to zupełnie naturalne związki chemiczne.
W naszym laboratorium stworzymy idealne warunki, aby mali kucharze molekularni mogli wykorzystując receptury rodem z akademii Pana Kleksa przygotować makaron z herbaty, owocowy kawior czy lody na bazie ciekłego azotu w 5 sekund.
Typ szkoły:
Dziedzina:
Liczba osób:
30
Klasa od:
Klasa do:
Termin:
środa, 23 Wrzesień, 2015 - 09:30
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
W naszym laboratorium stworzymy idealne warunki, aby mali kucharze molekularni mogli wykorzystując receptury rodem z akademii Pana Kleksa przygotować makaron z herbaty, owocowy kawior czy lody na bazie ciekłego azotu w 5 sekund.
Dodatkowe informacje:
Klasa zostanie podzielona na 3 grupy i w ramach jednej lekcji zostaną zrealizowane dla wszystkich grup trzy zajęcia: 1. Mikrokosmos pod mikroskopem. 2. Sekrety kuchni molekularnej. 3. Cudowne antyoksydanty - co to takiego i gdzie ich szukać. kontakt: mk.zielinska@ifzz.pl
Wykonawca
dr
Konrad
Górski
Wykonawca
inż.mgr inż.
Marta
Baran
Miejsce spotkania:
Instytucka 3
05-110 Jabłonna