Słodycze – lubisz, zjadasz, a ile spalasz?

Numer: 
535

Wyjaśnimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku i wyboru słodyczy. Omówimy słodycze pod względem zawartości składników odżywczych i innych substancji bioaktywnych oraz ich wpływ na zdrowie i nastrój człowieka. Zaproponujemy samodzielne wykonanie badań poziomu glukozy we krwi przed i po spożyciu ulubionych słodyczy (przy użyciu glukometru), a także udział w testach sensorycznych na odczuwanie i różnicowanie smaku słodkiego pochodzącego z kilku wybranych substanicji. Przeprowadzimy testy wysiłkowe (na ergometrze rowerowym lub bieżni), aby ocenić wydatki energetyczne i porównać je z porcjami energii spożytymi wraz ze słodyczami.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
16 lat
Termin: 
środa, 23 Wrzesień, 2015 - 15:00
Czas trwania: 
180 minut
Opis skrócony: 
Omówimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku, wyboru słodyczy i efekty ich spożycia. Zaproponujemy badania poziomu glukozy we krwi oraz testy wysiłkowe, aby wydatek energetyczny porównać z porcją energii spożytą ze słodyczami.
Dodatkowe informacje: 
Zapisy indywidualne od 15 IX: hanna_wysocka@sggw.pl. Proszę przynieść ulubione słodycze w opakowaniach z informacją żywieniową oraz obuwie sportowe.
Wykonawca
dr inż.
Jacek
Bujko
Wykonawca
dr inż.
Danuta
Gajewska
Wykonawca
dr inż.
Tomasz
Królikowski
Wykonawca
dr hab.
Ewa
Lange
Wykonawca
inż.mgr inż.
Julia
Wranicz
Wykonawca
inż.mgr inż.
Magdalena
Wiercińska
Wykonawca
inż.mgr inż.
Katarzyna
Błaszczyk
Miejsce spotkania: 
SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Budynek nr 32