zdrowie i medycyna

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Biotechnologia rozrodu w medycynie i produkcji zwierzęcej

Pokaz praktycznych procedur mikromanipulacji gamet i zarodków, ICSI i IMSI, LAZH, biopsji blastomerów i klatkowego monitorowania rozwoju zarodka (TLMED). Analiza nasienia zwierząt wspomagana komputerowo, witryfikacja i zamrażania gamet i zarodków.   W czasie pokazu prowadzący omówią między innymi procedury klonowania, transgenezy, zastosowanie komórek macierzystych zarodkowych i somatycznych w biotechnologii rozrodu. Oddzielne zagadnienie stanowić będzie omówienie znaczenia najnowszych testów funkcjonalnych plemników w technikach wspomaganego rozrodu oraz w diagnostyce zaburzeń układu rozrodczego męskiego.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 09:00
Spotkanie festiwalowe Alergie -problemem XXI wieku

Najstarszym zapisem reakcji alergicznej jest opis śmierci faraona Menesa (XVII w. p.n.e.) – zmarł on nagle po użądleniu przez szerszenia. Hipokrates niezwykle dokładnie opisał duszność napadową, jak również pierwszy używał terminu "asthma" w odniesieniu do zaburzeń oddychania. W 1873 r. Charles Blackley związał przyczynowo gorączkę sienną z nadwrażliwością na pyłki roślin, a w 1906 r.  Clemens von Pirquet wprowadził termin "alergia" w odniesieniu do odbiegającego od normy sposobu reagowania.

Obecnie najwięcej zachorowań na alergię obserwuje się w krajach wysokorozwiniętych, w dużych aglomeracjach miejskich. W Polsce na alergię choruje około 40% populacji. WHO zaliczyła choroby alergiczne do grupy chorób cywilizacyjnych. Olbrzymi postęp w poznaniu mechanizmów reakcji alergicznych dokonał się po ustaleniu struktury chemicznej immunoglobuliny E. W 1968 roku dokonano klasyfikacji reakcji alergicznych, którą posługuje się dziś każdy badacz i klinicysta. Obecnie alergia określana jest jako rodzaj reakcji nadwrażliwości, gdzie objawy powstają na drodze mechanizmów immunologicznych związanych z IgE (alergia lgE-zależna) lub wynikają z innego typu zaburzeń immunologicznych (alergia lgE-niezależna).

W rozpoznawaniu chorób alergicznych istotne są odpowiedzi na trzy pytania:

1. Czy objawy, które zgłasza chory, mają podłoże alergiczne?

2. Jeśli tak, to na co chory jest uczulony?

3. Czy to, na co chory jest uczulony, tłumaczy występowanie określonych objawów?

W odpowiedzi na pierwsze pytanie ważna jest ocena, czy objawy zgłaszane przez pacjenta w czasie zbierania wywiadu mogą mieć charakter alergiczny i czy ich występowanie tworzy obraz pozwalający podejrzewać określoną jednostkę chorobową o podłożu alergicznym. Odpowiedź na drugie pytanie uzyskuje się po wykonaniu testów skórnych, które stanowią standardową metodę diagnostyczną w alergologii. Wynik tego badania zwykle potwierdza podejrzenie wynikające z wywiadu oraz wykazuje współistnienie wielu innych uczuleń, często zaskakujących, które trudno było podejrzewać na podstawie zebranego już wywiadu. Odpowiedź na pytanie trzecie jest niezwykle istotna dla alergologa, z uwagi na wybór odpowiedniej procedury profilaktyczno-leczniczej. W przypadku trudności w wykazaniu związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy uczulającymi alergenami a objawami uczulenia konieczne staje się przeprowadzenie badań laboratoryjnych. Metody in vitro stosowane w diagnostyce alergii to eozynofilia krwi obwodowej,  cytologia błony śluzowej nosa, oznaczenie stężenia lgE całkowitego i lgE alergenowo-swoistych dla alergenów głównych i epitopów, oznaczenie stężenia i aktywności inhibitora C1-esterazy, Basotest, czy test CAST-ELISA. Mimo dużego zróżnicowania specjalistycznego technik badawczych należy podkreślić, że o rozpoznaniu alergii powinna decydować kompleksowa ocena wyników i ich konfrontacja z danymi z wywiadu, a nie pojedyncze, nawet najbardziej specjalistyczne testy alergologiczne.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Najwięcej C witaminy mają polskie owoce, warzywa, dziewczyny…?

Uczestnicy pokazu będą mieli możliwość przy pomocy prostych reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne kwasu askorbowego (witaminy C) oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie. Dowiedzą się także, jakie funkcje pełni ona w naszym organizmie oraz jakie produkty spożywcze stanowią jej dobre źródło.

Witamina C (kwas L-askorbowy, lakton kwasu 2,3-dehydro-L-gulonowego) jest jedną z najmniej trwałych spośród witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wykazuje silne właściwości redukcyjne i z tego faktu wynikają jej wszystkie funkcje biologiczne. Układ kwas L-askorbowy/kwas dehydroaskorbowy bierze udział w zachowaniu potencjału oksydoredukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów. Jest stymulatorem licznych enzymów, biorących udział w procesach kluczowych dla funkcjonowania organizmu, np., w syntezie kolagenu, syntezie karnityny, katabolizmie tyroksyny, syntezie noradrenaliny. Zaburzenia w syntezie kolagenu są przyczyną szkorbutu (gnilca), który jest najbardziej znaną konsekwencją awitaminozy witaminy C. Witamina C poprzez udział w metabolizmie tkanki łącznej ma istotne znaczenie w procesie gojenia ran. Poprzez wpływ na biosyntezę karnityny kwas askorbowy ma pośrednio istotny wpływ na transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, a w konsekwencji na uzyskiwanie z nich energii. Ważne znaczenie ma również witamina C w procesach syntezy niektórych hormonów peptydowych (np. wazopresyny, oksytocyny czy melanotropiny) a także w detoksykacji organizmu, gdyż bierze udział w enzymatycznych przemianach ksenobiotyków w mikrosomach a także w wydalaniu jonów niektórych metali (kadmu, ołowiu, wanadu). Podkreśla się także znaczącą rolę kwasu askorbowego w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (poprzez zmniejszanie odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych) oraz jego zdolność do inaktywacji wielu reaktywnych form tlenu (rodnika tlenowego, rodnika hydroksylowego, tlenu singletowego). Witamina C ułatwia także wchłanianie żelaza (zwłaszcza niehemowego) z pożywienia.

            Głównym źródłem kwasu askorbowego dla człowieka są świeże i właściwie przetworzone owoce i warzywa. Ze względu na małą jej trwałość procesy technologiczne, takie jak np.: suszenie, solenie, parzenie, a także niektóre środki konserwujące (np. benzoesan sodu), powodują rozkład tej witaminy. Także enzymy z grupy oksydaz, obecne naturalnie w produktach spożywczych, a które ulegają uwolnieniu i aktywacji po uszkodzeniu lub zniszczeniu struktury tkankowej, np. podczas krojenia czy obierania, powodują rozkład witaminy C. Straty tej witaminy podczas przygotowywania potrawy mogą dochodzić nawet do 50%. Zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest bardzo zróżnicowana.

Podczas pokazu uczestnicy będą mieli możliwość przy pomocy reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne witaminy C oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie.

 

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kapsułek z witaminą C z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej

Obecnie popularną formą leku są kapsułki. Wykonywane są one przemysłowo i coraz częściej w aptekach dla indywidualnego pacjenta. Uczestnicy zapoznają się z rodzajami i budową kapsułek oraz działaniem kapsułkarki ręcznej. Samodzielnie wykonają kapsułki z naturalną witaminą C dla dzieci i dla dorosłych.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kremu do rąk z witaminami

Uczestnicy zajęć będą mogli wykonać krem do rąk z witaminami i naturalnymi składnikami o działaniu nawilżającym, odżywczym i regenerującym skórę. Samodzielnie odważą i połączą składniki, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Nanotechnologia w żywności

Nanotechnologia jest dziedziną nauki budząca w ostatnich latach szczególnie duże zainteresowanie zarówno badaczy jak i technologów różnych gałęzi przemysłu. Pokładane są wielkie nadzieje, co do możliwości jej wykorzystania. I tak  np. przemysł spożywczy używa jej do produkcji i pakowania żywności. Tworzone są tzw. ”inteligentne opakowania” pozwalające zachować świeżość produktów spożywczych przez dłuższy czas. W medycynie nanocząstki mogą być stosowane jako znaczniki pozwalające na wykrywanie komórek nowotworowych. 

Jak wykazują prace eksperymentalne wnikające w struktury organizmów żywych nanocząstki nie pozostają dla nich obojętne. Mogą powodować szereg destrukcyjnych procesów. Problemem zasadniczym jeśli chodzi o nanocząstki pozostaje łatwość ich przenikania przez bariery organizmu i trudności w przeciwdziałaniu  temu zjawisku.

Słowem -  nanotechnologia wymaga odpowiedzialnego jej wykorzystania.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:30
  • sob., 2015-09-19 11:30
Spotkanie festiwalowe Najwięcej C witaminy mają polskie owoce, warzywa, dziewczyny…?

Uczestnicy pokazu będą mieli możliwość przy pomocy prostych reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne kwasu askorbowego (witaminy C) oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie. Dowiedzą się także, jakie funkcje pełni ona w naszym organizmie oraz jakie produkty spożywcze stanowią jej dobre źródło.

Witamina C (kwas L-askorbowy, lakton kwasu 2,3-dehydro-L-gulonowego) jest jedną z najmniej trwałych spośród witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wykazuje silne właściwości redukcyjne i z tego faktu wynikają jej wszystkie funkcje biologiczne. Układ kwas L-askorbowy/kwas dehydroaskorbowy bierze udział w zachowaniu potencjału oksydoredukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów. Jest stymulatorem licznych enzymów, biorących udział w procesach kluczowych dla funkcjonowania organizmu, np., w syntezie kolagenu, syntezie karnityny, katabolizmie tyroksyny, syntezie noradrenaliny. Zaburzenia w syntezie kolagenu są przyczyną szkorbutu (gnilca), który jest najbardziej znaną konsekwencją awitaminozy witaminy C. Witamina C poprzez udział w metabolizmie tkanki łącznej ma istotne znaczenie w procesie gojenia ran. Poprzez wpływ na biosyntezę karnityny kwas askorbowy ma pośrednio istotny wpływ na transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, a w konsekwencji na uzyskiwanie z nich energii. Ważne znaczenie ma również witamina C w procesach syntezy niektórych hormonów peptydowych (np. wazopresyny, oksytocyny czy melanotropiny) a także w detoksykacji organizmu, gdyż bierze udział w enzymatycznych przemianach ksenobiotyków w mikrosomach a także w wydalaniu jonów niektórych metali (kadmu, ołowiu, wanadu). Podkreśla się także znaczącą rolę kwasu askorbowego w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (poprzez zmniejszanie odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych) oraz jego zdolność do inaktywacji wielu reaktywnych form tlenu (rodnika tlenowego, rodnika hydroksylowego, tlenu singletowego). Witamina C ułatwia także wchłanianie żelaza (zwłaszcza niehemowego) z pożywienia.

            Głównym źródłem kwasu askorbowego dla człowieka są świeże i właściwie przetworzone owoce i warzywa. Ze względu na małą jej trwałość procesy technologiczne, takie jak np.: suszenie, solenie, parzenie, a także niektóre środki konserwujące (np. benzoesan sodu), powodują rozkład tej witaminy. Także enzymy z grupy oksydaz, obecne naturalnie w produktach spożywczych, a które ulegają uwolnieniu i aktywacji po uszkodzeniu lub zniszczeniu struktury tkankowej, np. podczas krojenia czy obierania, powodują rozkład witaminy C. Straty tej witaminy podczas przygotowywania potrawy mogą dochodzić nawet do 50%. Zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest bardzo zróżnicowana.

Podczas pokazu uczestnicy będą mieli możliwość przy pomocy reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne witaminy C oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie.

 

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Ruch to zdrowie i uroda – od Aktywności do Zdrowia

Czy wiesz które formy aktywności fizycznej charakteryzują się największymi walorami zdrowotnymi? Jak regulować i kontrolować wysiłek i dostosować go do potrzeb osoby ćwiczącej? W trakcie warsztatów zostanie omówione pojecie HRmax (maksymalne tętno wysiłkowe) oraz sposoby samodzielnego kontrolowania właściwego poziomu wysiłku podczas ćwiczeń poprzez utrzymanie odpowiedniego tętna. Zostaną też omówione zalecenia dotyczące treningu, wynikające z wartości BMI.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 11:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kapsułek z witaminą C z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej

Obecnie popularną formą leku są kapsułki. Wykonywane są one przemysłowo i coraz częściej w aptekach dla indywidualnego pacjenta. Uczestnicy zapoznają się z rodzajami i budową kapsułek oraz działaniem kapsułkarki ręcznej. Samodzielnie wykonają kapsułki z naturalną witaminą C dla dzieci i dla dorosłych.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kremu do rąk z witaminami

Uczestnicy zajęć będą mogli wykonać krem do rąk z witaminami i naturalnymi składnikami o działaniu nawilżającym, odżywczym i regenerującym skórę. Samodzielnie odważą i połączą składniki, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Nanotechnologia w żywności

Nanotechnologia jest dziedziną nauki budząca w ostatnich latach szczególnie duże zainteresowanie zarówno badaczy jak i technologów różnych gałęzi przemysłu. Pokładane są wielkie nadzieje, co do możliwości jej wykorzystania. I tak  np. przemysł spożywczy używa jej do produkcji i pakowania żywności. Tworzone są tzw. ”inteligentne opakowania” pozwalające zachować świeżość produktów spożywczych przez dłuższy czas. W medycynie nanocząstki mogą być stosowane jako znaczniki pozwalające na wykrywanie komórek nowotworowych. 

Jak wykazują prace eksperymentalne wnikające w struktury organizmów żywych nanocząstki nie pozostają dla nich obojętne. Mogą powodować szereg destrukcyjnych procesów. Problemem zasadniczym jeśli chodzi o nanocząstki pozostaje łatwość ich przenikania przez bariery organizmu i trudności w przeciwdziałaniu  temu zjawisku.

Słowem -  nanotechnologia wymaga odpowiedzialnego jej wykorzystania.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:30
  • sob., 2015-09-19 11:30
Spotkanie festiwalowe Alergie -problemem XXI wieku

Najstarszym zapisem reakcji alergicznej jest opis śmierci faraona Menesa (XVII w. p.n.e.) – zmarł on nagle po użądleniu przez szerszenia. Hipokrates niezwykle dokładnie opisał duszność napadową, jak również pierwszy używał terminu "asthma" w odniesieniu do zaburzeń oddychania. W 1873 r. Charles Blackley związał przyczynowo gorączkę sienną z nadwrażliwością na pyłki roślin, a w 1906 r.  Clemens von Pirquet wprowadził termin "alergia" w odniesieniu do odbiegającego od normy sposobu reagowania.

Obecnie najwięcej zachorowań na alergię obserwuje się w krajach wysokorozwiniętych, w dużych aglomeracjach miejskich. W Polsce na alergię choruje około 40% populacji. WHO zaliczyła choroby alergiczne do grupy chorób cywilizacyjnych. Olbrzymi postęp w poznaniu mechanizmów reakcji alergicznych dokonał się po ustaleniu struktury chemicznej immunoglobuliny E. W 1968 roku dokonano klasyfikacji reakcji alergicznych, którą posługuje się dziś każdy badacz i klinicysta. Obecnie alergia określana jest jako rodzaj reakcji nadwrażliwości, gdzie objawy powstają na drodze mechanizmów immunologicznych związanych z IgE (alergia lgE-zależna) lub wynikają z innego typu zaburzeń immunologicznych (alergia lgE-niezależna).

W rozpoznawaniu chorób alergicznych istotne są odpowiedzi na trzy pytania:

1. Czy objawy, które zgłasza chory, mają podłoże alergiczne?

2. Jeśli tak, to na co chory jest uczulony?

3. Czy to, na co chory jest uczulony, tłumaczy występowanie określonych objawów?

W odpowiedzi na pierwsze pytanie ważna jest ocena, czy objawy zgłaszane przez pacjenta w czasie zbierania wywiadu mogą mieć charakter alergiczny i czy ich występowanie tworzy obraz pozwalający podejrzewać określoną jednostkę chorobową o podłożu alergicznym. Odpowiedź na drugie pytanie uzyskuje się po wykonaniu testów skórnych, które stanowią standardową metodę diagnostyczną w alergologii. Wynik tego badania zwykle potwierdza podejrzenie wynikające z wywiadu oraz wykazuje współistnienie wielu innych uczuleń, często zaskakujących, które trudno było podejrzewać na podstawie zebranego już wywiadu. Odpowiedź na pytanie trzecie jest niezwykle istotna dla alergologa, z uwagi na wybór odpowiedniej procedury profilaktyczno-leczniczej. W przypadku trudności w wykazaniu związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy uczulającymi alergenami a objawami uczulenia konieczne staje się przeprowadzenie badań laboratoryjnych. Metody in vitro stosowane w diagnostyce alergii to eozynofilia krwi obwodowej,  cytologia błony śluzowej nosa, oznaczenie stężenia lgE całkowitego i lgE alergenowo-swoistych dla alergenów głównych i epitopów, oznaczenie stężenia i aktywności inhibitora C1-esterazy, Basotest, czy test CAST-ELISA. Mimo dużego zróżnicowania specjalistycznego technik badawczych należy podkreślić, że o rozpoznaniu alergii powinna decydować kompleksowa ocena wyników i ich konfrontacja z danymi z wywiadu, a nie pojedyncze, nawet najbardziej specjalistyczne testy alergologiczne.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Najwięcej C witaminy mają polskie owoce, warzywa, dziewczyny…?

Uczestnicy pokazu będą mieli możliwość przy pomocy prostych reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne kwasu askorbowego (witaminy C) oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie. Dowiedzą się także, jakie funkcje pełni ona w naszym organizmie oraz jakie produkty spożywcze stanowią jej dobre źródło.

Witamina C (kwas L-askorbowy, lakton kwasu 2,3-dehydro-L-gulonowego) jest jedną z najmniej trwałych spośród witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wykazuje silne właściwości redukcyjne i z tego faktu wynikają jej wszystkie funkcje biologiczne. Układ kwas L-askorbowy/kwas dehydroaskorbowy bierze udział w zachowaniu potencjału oksydoredukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów. Jest stymulatorem licznych enzymów, biorących udział w procesach kluczowych dla funkcjonowania organizmu, np., w syntezie kolagenu, syntezie karnityny, katabolizmie tyroksyny, syntezie noradrenaliny. Zaburzenia w syntezie kolagenu są przyczyną szkorbutu (gnilca), który jest najbardziej znaną konsekwencją awitaminozy witaminy C. Witamina C poprzez udział w metabolizmie tkanki łącznej ma istotne znaczenie w procesie gojenia ran. Poprzez wpływ na biosyntezę karnityny kwas askorbowy ma pośrednio istotny wpływ na transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, a w konsekwencji na uzyskiwanie z nich energii. Ważne znaczenie ma również witamina C w procesach syntezy niektórych hormonów peptydowych (np. wazopresyny, oksytocyny czy melanotropiny) a także w detoksykacji organizmu, gdyż bierze udział w enzymatycznych przemianach ksenobiotyków w mikrosomach a także w wydalaniu jonów niektórych metali (kadmu, ołowiu, wanadu). Podkreśla się także znaczącą rolę kwasu askorbowego w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (poprzez zmniejszanie odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych) oraz jego zdolność do inaktywacji wielu reaktywnych form tlenu (rodnika tlenowego, rodnika hydroksylowego, tlenu singletowego). Witamina C ułatwia także wchłanianie żelaza (zwłaszcza niehemowego) z pożywienia.

            Głównym źródłem kwasu askorbowego dla człowieka są świeże i właściwie przetworzone owoce i warzywa. Ze względu na małą jej trwałość procesy technologiczne, takie jak np.: suszenie, solenie, parzenie, a także niektóre środki konserwujące (np. benzoesan sodu), powodują rozkład tej witaminy. Także enzymy z grupy oksydaz, obecne naturalnie w produktach spożywczych, a które ulegają uwolnieniu i aktywacji po uszkodzeniu lub zniszczeniu struktury tkankowej, np. podczas krojenia czy obierania, powodują rozkład witaminy C. Straty tej witaminy podczas przygotowywania potrawy mogą dochodzić nawet do 50%. Zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest bardzo zróżnicowana.

Podczas pokazu uczestnicy będą mieli możliwość przy pomocy reakcji chemicznych zbadać właściwości fizyko-chemiczne witaminy C oraz ocenić i porównać jego zawartość w różnorodnych produktach spożywczych oraz we własnym organizmie.

 

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kapsułek z witaminą C z wykorzystaniem kapsułkarki ręcznej

Obecnie popularną formą leku są kapsułki. Wykonywane są one przemysłowo i coraz częściej w aptekach dla indywidualnego pacjenta. Uczestnicy zapoznają się z rodzajami i budową kapsułek oraz działaniem kapsułkarki ręcznej. Samodzielnie wykonają kapsułki z naturalną witaminą C dla dzieci i dla dorosłych.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Spotkanie festiwalowe Wykonanie kremu do rąk z witaminami

Uczestnicy zajęć będą mogli wykonać krem do rąk z witaminami i naturalnymi składnikami o działaniu nawilżającym, odżywczym i regenerującym skórę. Samodzielnie odważą i połączą składniki, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-19 10:00
  • sob., 2015-09-19 11:00
  • sob., 2015-09-19 12:00
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.  

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 09:00
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • śr., 2015-09-23 09:00
  • czw., 2015-09-24 09:00
  • pt., 2015-09-25 09:00
Spotkanie festiwalowe Przeciwutleniacze - a z czym to się je?

Omówimy zastosowanie przeciwutleniaczy w przemyśle spożywczym. Wskażemy różnice pomiędzy antyoksydantami naturalnymi oraz syntetycznymi. Przekonamy o pozytywnym wpływie przeciwutleniaczy na organizm człowieka. W eksperymencie wykażemy różnice w aktywności przeciwutleniającej wybranych produktów spożywczych. Pokażemy metodę oznaczania polifenoli. Wyprodukujemy lody o obniżonej kaloryczności
i zwiększonej zawartości przeciwutleniaczy.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 15:00
Spotkanie festiwalowe Mieszkanie a nasze zdrowie, czyli co na nas czycha we własnym domu

W mieszkaniu przebywamy średnio ok. 60% doby. Zastanowimy się jak oddziałuje środowisko mieszkalne na nasze zdrowie? Pod uwagę brane będą szczególnie dzieci i osoby starsze co nie znaczy, że pozostałe grupy wiekowe zostaną pominięte. To właśnie w tym środowisku otaczają nas czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne, a wśród nich nawet żywe organizmy. Często nasze narządy zmysłów nie potrafią sygnalizować ich obecności (np. w przypadku tlenku węgla czy Radonu-222), a niektórych z nich nie jesteśmy w stanie dostrzec gołym okiem (bakterie, wirusy, zarodniki grzybów, roztocze kurzu domowego). Zatem jakie czynniki są szczególnie istotne w tym środowisku z punktu widzenia zagrożeń zdrowia? Jak możemy wpływać na pojawianie się ewentualnych zagrożeń zdrowotnych? Czym zatem są te zagrożenia? W jakim stopniu czynniki te szkodzą zdrowiu mieszkańców? Kiedy i dla kogo są one szczególnie niebezpieczne? Jak chronić się przed tymi zagrożeniami? Czy możemy zabezpieczyć się przed nimi? Postaramy odpowiedzieć na te i wiele innych pytań w trakcie wprowadzającego w to zagadnienie wykładu, a potem podczas otwartej dyskusji, tak aby środowisko mieszkalne stało się przyjaznym dla naszego zdrowia.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 17:00
Lekcja festiwalowa Dobre i złe bakterie

Podczas spotkania opowiemy o bezpieczeństwie pracy w laboratorium mikrobiologicznym, poznamy "dobre" i "złe" bakterie, zobaczymy jak można je hodować w laboratorium oraz jak wyglądają pod mikroskopem. Wykonamy także preparaty z jogurtu oraz wody z ogórków kiszonych, poznając naszych sprzymierzeńców.

 

 

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • wt., 2015-09-22 11:00
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.  

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 09:00
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • śr., 2015-09-23 09:00
  • czw., 2015-09-24 09:00
  • pt., 2015-09-25 09:00
Lekcja festiwalowa Narząd wzroku ssaków

W trakcie pokazu omówiona będzie budowa anatomiczna gałki ocznej oraz narządów dodatkowych oka  ssaków połączona z preparacją wyżej wymienionych struktur. Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące drogi wzrokowej oraz związku narządu wzroku z innymi modalnościami. Uczestnicy będą mieli możliwość czynnego uczestnictwa w preparacji anatomicznej.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 10:00
Lekcja festiwalowa Wirusy – nieproszeni goście.

Wirus - w dosłownym tłumaczeniu z łaciny virus - jad, oznacza, że wirusy są czynnikami wyłącznie patogennymi. Jednak warto dodać, że są to nie tylko niebezpieczni wrogowie, lecz również współtowarzysze, najdyskretniejsi współpracownicy. Są wszędzie, wewnątrz nas i na zewnątrz, zadziwiają skutecznością działania do tego stopnia, iż można ich uznać za doskonałą formę życia. Ale, czy można powiedzieć, że wirusy żyją? Wirusy określa się przecież jako pogranicze materii żywej i nieożywionej.

Celem warsztatów „Wirusy – nieproszeni goście” będzie wprowadzenie młodych uczestników w ważny i ekscytujący świat wirusów. Pierwszym etapem będzie zapoznanie słuchaczy z budową wirusów oraz procesem zakażenia komórek ludzkich, zwierzęcych i bakteryjnych. Pokazane zostaną sposoby namnażania wirusów in vitro oraz metody ich wykrywania – praca z mikroskopem. Następnie, zaprezentowane zostanie ich działanie chorobotwórcze na przykładach chorób ludzi i zwierząt. W kolejnym etapie wspólnie z uczestnikami opisane zostaną sposoby radzenia sobie z wirusami. Pokazana zostanie, walka z inwazją wirusów jaką toczy każdego dnia układ odpornościowy człowieka, i w jakim stopniu organizm skutecznie odrzuca atak niechcianych gości. Analizując rodzaje odpowiedzi przeciwwirusowej uczestnicy zobaczą, że kiedy wirus przeniknie przez pierwsze bariery ochronne i wniknie do komórek, to jedną z ostatnich desek ratunku jest niszczenie samego siebie - własnych komórek.

Młodzi uczestnicy warsztatów dowiadując się o „sile” wirusów i o trudnościach jakie sprawia walka z nimi, być może docenią banalne przestrogi dorosłych i zrozumieją wysiłek jaki, w różnych aspektach codziennego życia, wkłada się w ochronę przed zakażeniem organizmu.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 10:00
Lekcja festiwalowa Dobre i złe bakterie

Podczas spotkania opowiemy o bezpieczeństwie pracy w laboratorium mikrobiologicznym, poznamy "dobre" i "złe" bakterie, zobaczymy jak można je hodować w laboratorium oraz jak wyglądają pod mikroskopem. Wykonamy także preparaty z jogurtu oraz wody z ogórków kiszonych, poznając naszych sprzymierzeńców.

 

 

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • wt., 2015-09-22 11:00
Spotkanie festiwalowe Bionika i robotyka medyczna w rehabilitacji amerykańskich weteranów.

Człowiek 2.0, czyli bionika i robotyka medyczna. Technologia, która nie tylko przywraca utracone zdolności, ale również poprawia osiągnięcia ludzkiego organizmu. Podczas zajęć przedstawione zostaną w formie prezentacji multimedialnej osiągnięcia współczesnej inżynierii biomedycznej i jej zastosowanie w rehabilitacji amerykańskich weteranów powracających z misji poza granicami państwa. Omówiona zostanie istota egzoszkieletu wspomaganego, bionicznych protez, a także zagadnienie rewolucji biotechnologicznej. Zaprezentowane zostaną koszty związane z wprowadzeniem wymienionych technologii oraz kierunki rozwoju robotyki medycznej.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 12:00
Spotkanie festiwalowe Warsztat współczesnego kosmetologa

Kim jest kosmetolog? Czym zajmuje się kosmetolog? Jakie studia trzeba ukończyć aby zostać kosmetologiem? Uczestnicy spotkania zwiedzą laboratorium chemii kosmetycznej oraz gabinety kosmetyczny i podologiczny. W trakcie zwiedzania uczestnicy będą mieli możliwość porozmawiać z doświadczonymi kosmetologami.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 14:30
  • czw., 2015-09-24 14:30
  • pt., 2015-09-25 14:30
Spotkanie festiwalowe Żywność funkcjonalna – wygoda czy konieczność?

W ramach zagadnień związanych z zasadami prawidłowego żywienia ważnym problemem staje się świadomy wybór produktów spożywczych, których skład będzie wpływał na utrzymanie zdrowia bądź będą mogły być stosowane w profilaktyce i/lub terapii chorób dietozależnych. W ramach wykładu zostanie przedstawione zagadnienie związane z grupą produktów spożywczych o udokumentowanym profilaktycznym wpływie na organizm - żywności funkcjonalnej.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 15:00
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.  

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 09:00
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • śr., 2015-09-23 09:00
  • czw., 2015-09-24 09:00
  • pt., 2015-09-25 09:00
Spotkanie festiwalowe Ruch, wytrzymałość, koordynacja

Uogólniona forma naszego organizmu związana jest ściśle z zadaniami przed jakimi regularnie stawiamy nasze ciało. Jeśli, na przykład, lubimy koszykówkę, wykonujemy dużo wyskoków i lądowań to nasz organizm będzie sukcesywnie wzmacniał wszystkie tkanki obciążane podczas wyskoku i lądowania (kości, mięśnie, ścięgna) . Jeśli z drugiej strony patrząc nasz dzień oparty będzie głównie na zadaniach statycznych: siedzeniu w samochodzie, przy biurku, w fotelu, to każda inna, trudniejsza aktywność może być dla nas potencjalnym zagrożeniem. Podczas wykładu postaram się przybliżyć mechanizmy i czynniki, dzięki którym nasz organizm może być stymulowany do regeneracji i wzmocnienia, lub dzięki którym wyzwalane są procesy degeneracyjne.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 15:00
Spotkanie festiwalowe Słodycze – lubisz, zjadasz, a ile spalasz?

Wyjaśnimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku i wyboru słodyczy. Omówimy słodycze pod względem zawartości składników odżywczych i innych substancji bioaktywnych oraz ich wpływ na zdrowie i nastrój człowieka. Zaproponujemy samodzielne wykonanie badań poziomu glukozy we krwi przed i po spożyciu ulubionych słodyczy (przy użyciu glukometru), a także udział w testach sensorycznych na odczuwanie i różnicowanie smaku słodkiego pochodzącego z kilku wybranych substanicji. Przeprowadzimy testy wysiłkowe (na ergometrze rowerowym lub bieżni), aby ocenić wydatki energetyczne i porównać je z porcjami energii spożytymi wraz ze słodyczami.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 15:00
Spotkanie festiwalowe Witaminy o aktywności przeciwnowotworowej

Szerokie zainteresowanie badawcze witaminą C wynika z jej wielofunkcyjności. Znana jest aktywność antyoksydacyjna witaminy C oraz wpływ na syntezę białek macierzy zewnątrzkomórkowej. Współczesna kosmetologia bardzo często wykorzystuje proregeneracyjne właściwości witaminy C.  Ostatnie badania wskazują również, iż witamina C może posiadać w określonych warunkach istotną aktywność przeciwnowotworową. Wykład ukierunkowano na wskazanie aktywności przeciwnowotworowej witaminy C w odniesieniu głównie do nowotworów ginekologicznych.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 15:30
Spotkanie festiwalowe Witamina D-strażnik naszego zdrowia

Witamina D nie odpowiada  klasycznej definicji zakładającej, że witamina to substancja pochodzenia egzogennego. Początkowo działanie witaminy D wiązane było tylko z gospodarką mineralną, jednak od ponad 20 lat wiemy, że aktywna forma witaminy D bierze udział w regulacji działania układu odpornościowego, homeostazy metabolicznej, układu sercowo-naczyniowego, działania mięśni, mózgu, cyklu komórkowego. Mówimy zatem o działaniu „klasycznym” i „nieklasycznym” witaminy D.

Witamina D występuje w dwóch formach oznaczanych jako D2 i D3. Pierwsza z nich – pochodna ergosterolu  znajduje się w głównie w roślinach, drożdżach i grzybach. Druga – pochodna cholesterolu obecna jest w organizmach zwierząt. Działanie obu form w organizmie człowieka ocenia się jako równocenne, toteż gdy w tekście pojawia się nazwa „witamina D” – może to oznaczać zarówno witaminę D2jak i D3. Witamina D uzyskuje aktywność w efekcie dwustopniowej aktywacji. Jej forma aktywna działa w sposób podobny hormonów steroidowych. Po związaniu ze specyficznym receptorem aktywna forma witaminy D reguluje ekspresję kilkuset genów – generując szeroki wachlarz korzystnych odpowiedzi biologicznych, które wspólnie przyczyniają się do prawidłowego działania organizmu.

Źródła witaminy: Synteza skórna

Podczas ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe z zakresu B (UVB) zawarty w naskórku 7-dehydrocholesterol (7DHC, prowitamina D) podlega przekształceniu do prewitaminy D3. Jak stwierdzono, proces ten zachodzi z największą intensywnością przy długości fali promieniowania ultrafioletowego zbliżonej do około 290 nm. Prewitamina D3 jest z kolei przekształcana do witaminy D3 w procesie termokonwersji, po czym trafia do układu krążenia przenoszona przy pomocy białka wiążącego DBP. Nadmierna ekspozycja na światło słoneczne degraduje zarówno witaminę D3 jak i prewitaminę D3 do nieaktywnych fotoproduktów. W warunkach polskich przyjmuje się, że skórna synteza witaminy D aktywna jest w miesiącach kwiecień – wrzesień.

Absorpcja jelitowa

W przypadku drogi doustnej organizm może otrzymywać zarówno witaminę D3 jak i witaminę D2 (ergokalcyferol). Witaminę D3 zawierają głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności tłuste ryby i tran z wątroby dorsza. Inne produkty takie jak mleko, jaja mięso – zawierają znacznie mniejsze ilości witaminy D co oznacza, iż ich spożycie w niewielkim stopniu wpływa na stan zaopatrzenia organizmu w witaminę D. [4, 10-13] Zawarta w pokarmach witamina D podlega absorpcji w jelicie cienkim, a następnie w chylomikronach przenoszona jest z limfą do krwi żylnej. Część puli witaminy D magazynowana jest w komórkach tkanki tłuszczowej. W Polsce z suplementacją żywności witaminą D2 spotykamy się rzadko, natomiast w USA jest ona powszechnie dodawana do niektórych produktów żywnościowych.

Metabolizm i działanie witaminy D

Witamina D przenoszona jest w układzie krążenia przez białko wiążące (DBP - a-globulina) i transportowana do wątroby, gdzie podlega przekształceniu przez 25-hydroksylazę do 25-hydroksywitaminy D (25OHD). Jest to główna ilościowo forma witaminy D w układzie krążenia, której czas półtrwania w układzie krążenia wynosi od 2 do 3 tygodni. Jej stężenie określa stan zaopatrzenia organizmu w witaminę D (aktualnie preferowany zakres 30 – 50 ng/ml). 25OHD D aktywowana jest w nerce przez 1a-hydroksylazę, dzięki czemu powstaje hormonalna forma witaminy D, 1,25-dihydroksywitamina D (1,25(OH)2D). Aktywność enzymu wytwarzającego 1,25(OH)2D zależy od szeregu czynników. Należą do nich stężenia takich efektorów jak jony wapniowe i fosforanowe, czynnik wzrostowy fibroblastów (FGF23), parathormon (PTH) oraz szeregu innych. Forma aktywna  witaminy D, w zależności od jej stężenia, wykazuje działanie plejotropowe. Hormonalna forma witaminy D w drodze sprzężenia zwrotnego hamuje aktywność wytwarzającego go enzymu w nerce, równocześnie obniżając produkcję parathormonu (PTH) w przytarczycach. Stymuluje też aktywność 24-hydroksylazy, katabolizującej 1,25(OH)2D do rozpuszczalnego w wodzie, nieaktywnego kwasu kalcitronowego wydzielanego następnie z żółcią. 1,25(OH)2D (przy współdziałaniu PTH) podwyższa absorpcję wapnia w jelicie cienkim działając zarówno jako regulator transkrypcji, jak i za pośrednictwem receptora błonowego. Odpowiednia podaż wapnia, fosforanów i witaminy D w diecie i z syntezy skórnej, są niezbędne dla zapewnienia optymalnych parametrów mineralizacji kości.

Współczesne rozumienie roli witaminy D w organizmie ludzkim koncentruje się jednak nie tylko wokół procesów zapewniających prawidłowy bilans składników mineralnych niezbędnych do budowy szkieletu. Obecnie coraz bardziej doceniana jest rola witaminy D jako regulatora szeregu ważnych procesów nie związanych bezpośrednio z ogólnoustrojową homeostazą wapniową. O znaczeniu witaminy D jako czynnika regulującego ważne funkcje fizjologiczne organizmu świadczy nieustanny rozwój badań, którego wyrazem jest ilość publikacji (w 2013 roku ukazało się ich około 3700).Stwierdzono, że aktywna forma witaminy D reguluje cykl komórkowy nie dopuszczając do stanów nadmiernej proliferacji co sprawia, że niedobór witaminy D jest czynnikiem sprzyjającym powstawaniu nowotworów. Witamina D bierze udział w regulacji działania systemu immunologicznego w zakresie zarówno odporności wrodzonej jak i adaptacyjnej, przy czym jej niedobory zwiększają prawdopodobieństwo chorób infekcyjnych, a także możliwość wystąpienia chorób o podłożu autoimmunologicznym takich jak toczeń rumieniowy czy stwardnienie rozsiane. Stwierdzono również, ze niedobory witaminy D skutkują zaburzeniami działania komórek β trzustki obniżając wydzielanie insuliny, sprzyjając w efekcie nietolerancji glukozy i powstawaniu zespołu metabolicznego. Nieprawidłowe zaopatrzenie organizmu w witaminę D kojarzone jest również ze wzrostem ciśnienia tętniczego, zwiększonymryzykiem procesów miażdżycowych i ryzykiem zawału serca. Właściwy stan zaopatrzenia organizmu w witaminę D kojarzony jest również z prawidłową siłą mięśni i obniżeniem ryzyka upadku, co jest szczególnie ważne u osób starszych. Ostatnio coraz większą wagę przywiązuje się do regulacji czynności mózgu i układu nerwowego przez witaminę D, przy czym jej niedobory zarówno w życiu płodowym jak i w późniejszym okresie życia mają niekorzystny wpływ na ich funkcjonowanie.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 16:30
Spotkanie festiwalowe Sto pytań do seksuologa

Seksualność, integralna część życia człowieka, przez wiele lat traktowana była jako wstydliwa część ludzkiej natury i wypierana na obrzeża zainteresowań poważnej nauki. Obecnie seksuologia jest prężnie rozwijającą się dziedziną wiedzy a zdrowie seksualne jest zagadnieniem o coraz większym znaczeniu w kontekście jakości życia. Seks przestał być tematem tabu a o zagadnieniach mających związek z seksualnością dyskutuje się dziś publicznie. Również wielkie debaty społeczne i obyczajowe dotykają tej tematyki i za każdym razem rozpalają opinię publiczną. Świadczy to nie tylko o ogromnym zainteresowaniu zagadnieniem, ale także o tym, że jest to temat społecznie wrażliwy, o którym warto dyskutować. Właśnie dlatego merytoryczny głos przedstawicieli nauki jest cenny w tej dyskusji.

Szybki postęp w medycynie i w naukach społecznych umożliwia coraz lepsze poznanie mechanizmów sterujących i wpływających na seksualność. Pozwala również zrozumieć złożoność i barwność ludzkiej seksualności. By przybliżyć Państwu tę ciekawą tematykę zapraszamy na spotkanie - dyskusję, podczas której zachęcamy do zadawania pytań jednemu z najbardziej znanych i cenionych polskich seksuologów - profesorowi Zbigniewowi Lew-Starowiczowi. Nie będzie tematów zakazanych!

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 17:00
Spotkanie festiwalowe Witamina C – fakty i mity

Witamina C była pierwszą poznaną witaminą, czyli związkiem organicznym nie wytwarzanym przez organizm człowieka, a jednocześnie niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Znana jest od prawie 90 lat – kwas askorbinowy, czyli podstawowa postać witaminy C, został wyizolowany w roku 1928, a dwa lata później zidentyfikowano go jako witaminę C. Wiadomo, że  brak w diecie tej witaminy powoduje szkorbut, a niedobory – osłabienie, bóle mięśni i stawów, zwiększenie kruchości naczyń włosowatych, co prowadzi do łatwiejszego powstawania siniaków, a także pogorszenie stanu skóry. Wiadomo również, że zapewnienie wysokiego poziomu witaminy C w diecie zmniejsza ryzyko miażdżycy.

            Ale czy wszystko, co się o niej powszechnie mówi, jest zgodne z obecnym stanem nauki? Na przykład - czy witamina C zapobiega przeziębieniom? A czy je leczy? Czy uzasadniona jest opinia, że „witamina C leczy raka”? O co chodzi z „lewoskrętną” witaminą C? Jakie są najlepsze źródła witaminy C? Wszyscy wiemy, że znajduje się ona w owocach i warzywach, ale czy wiemy, które z nich są w nią najbogatsze? A co z witaminą C w kosmetykach, czy warto takie stosować?

            W ramach wykładu poruszone zostaną wszystkie te zagadnienia. Omówione zostaną również mechanizmy działania witaminy C w ludzkim organizmie.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 17:30
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.  

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 09:00
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • śr., 2015-09-23 09:00
  • czw., 2015-09-24 09:00
  • pt., 2015-09-25 09:00
Spotkanie festiwalowe Włosy na wakacjach

Wiemy, że w czasie lata należy chronić skórę przed słońcem. Często zapominajmy jednak o odpowiedniej pielęgnacji włosów. Stara prawda mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego o właściwej ochronie włosów warto pomyśleć jeszcze przed nadejściem lata. Co jednak zrobić po wakacjach aby ponownie cieszyć się zdrowymi, wypielęgnowanymi włosami?

zdrowie i medycyna
  • czw., 2015-09-24 14:00
Spotkanie festiwalowe Warsztat współczesnego kosmetologa

Kim jest kosmetolog? Czym zajmuje się kosmetolog? Jakie studia trzeba ukończyć aby zostać kosmetologiem? Uczestnicy spotkania zwiedzą laboratorium chemii kosmetycznej oraz gabinety kosmetyczny i podologiczny. W trakcie zwiedzania uczestnicy będą mieli możliwość porozmawiać z doświadczonymi kosmetologami.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 14:30
  • czw., 2015-09-24 14:30
  • pt., 2015-09-25 14:30
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.  

zdrowie i medycyna
  • pon., 2015-09-21 09:00
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • śr., 2015-09-23 09:00
  • czw., 2015-09-24 09:00
  • pt., 2015-09-25 09:00
Lekcja festiwalowa Jak zdrowo się odżywiać?

W czasie warsztatów uczniowie dowiedzą się na czym polega żywienie zgodne z piramidą żywieniową, dlaczego nie powinno stosować się produktów wysoko przetworzonych, np. wysokooczyszczonych, rafinowanych, z dodatkiem substancji chemicznych jak barwniki, wzmacniacze smaku oraz konserwanty.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 10:00
Lekcja festiwalowa Czy pies i kot muszą myć zęby?

W trakcie prelekcji zostaną przedstawione zagadnienia z zakresu anatomii zębów oraz higieny jamy ustnej u psów i kotów.

 

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 11:00
Lekcja festiwalowa Zasady zdrowego odżywiania

Wiek szkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego, gdy dzieciom potrzebne jest odpowiednio zbilansowane i urozmaicone pożywienie. Posiłki powinny być zaplanowane na bazie produktów naturalnych. W diecie dziecka nie powinno stosować się produktów wysoko przetworzonych.

W trakcie warsztatów uczniowie poprzez własne działania poznają zasady prawidłowego odżywiania.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 11:00
Spotkanie festiwalowe Zabiegi pielęgnacyjne dla skóry problematycznej

Dowiedz się co to jest skóry problematyczna i jak należy o nią dbać. Dla uczestników spotkania przewidziana jest prezentacja wprowadzająca na temat skóry problematycznej, a także pokaz profesjonalnego zabiegu kosmetycznego, który przeprowadzą studentki WSZKiPZ.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 14:00
  • pt., 2015-09-25 16:00
Spotkanie festiwalowe Warsztat współczesnego kosmetologa

Kim jest kosmetolog? Czym zajmuje się kosmetolog? Jakie studia trzeba ukończyć aby zostać kosmetologiem? Uczestnicy spotkania zwiedzą laboratorium chemii kosmetycznej oraz gabinety kosmetyczny i podologiczny. W trakcie zwiedzania uczestnicy będą mieli możliwość porozmawiać z doświadczonymi kosmetologami.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2015-09-22 14:30
  • czw., 2015-09-24 14:30
  • pt., 2015-09-25 14:30
Spotkanie festiwalowe Zabiegi pielęgnacyjne dla skóry problematycznej

Dowiedz się co to jest skóry problematyczna i jak należy o nią dbać. Dla uczestników spotkania przewidziana jest prezentacja wprowadzająca na temat skóry problematycznej, a także pokaz profesjonalnego zabiegu kosmetycznego, który przeprowadzą studentki WSZKiPZ.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 14:00
  • pt., 2015-09-25 16:00
Spotkanie festiwalowe Terapia "szyta na miarę"

Dlaczego nie reagujemy jednakowo na zastosowane leczenie? Co sprawia że losy leków w naszych organizmach mogą się różnić? Czym może grozić nieuwzględnienie specyfiki naszego organizmu w toku leczenia? Czy terapia personalizowana stanie się codziennością „medycyny jutra”? Wykład połączony z dyskusją panelową pozwoli na zrozumienie genetycznych i pozagenetycznych uwarunkowań osobniczego zróżnicowania mechanizmów reakcji naszego organizmu na leczenie oraz konsekwencji tego zjawiska dla skuteczności i bezpieczeństwa terapii. Wprowadzeni w podstawy tego interesującego zagadnienia zastanowimy się dlaczego zalecana standardowo dawka określonego leku u pacjentów o tej samej płci, wieku, masie ciała, kondycji ogólnej może niekiedy okazać się dawką zbyt niską, w innych przypadkach natomiast dawką zbyt wysoką, i co może z tego wynikać dla zdrowia pacjenta. Przeanalizujemy konsekwencje społeczne a także ekonomiczne nieuwzględniania osobniczej specyfiki reakcji na leki. Rozszyfrujemy tajemnicze symbole genów, enzymów, nośników i receptorów charakteryzujące indywidualny profil naszego organizmu, którego poznanie pozwala określić czy jesteśmy np. „szybkim”, czy też „wolnym metabolizerem” określonego leku i co to dla nas w praktyce oznacza.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 17:00
Spotkanie festiwalowe Tajemnice mózgu odkrywane w patentach - dyskusja panelowa

Wybitni eksperci będą dyskutować o fascynującej części ludzkiego ciała, jakim jest mózg. Mało kto wie o nim tyle, co polscy wynalazcy o światowej renomie. Debata toczyć się będzie wokół patentów dot. badań nad mózgiem, który sam jest źródłem wynalazków.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2015-09-25 18:00
Spotkanie festiwalowe Biotechnologia rozrodu w medycynie i produkcji zwierzęcej

Pokaz praktycznych procedur mikromanipulacji gamet i zarodków, ICSI i IMSI, LAZH, biopsji blastomerów i klatkowego monitorowania rozwoju zarodka (TLMED). Analiza nasienia zwierząt wspomagana komputerowo, witryfikacja i zamrażania gamet i zarodków.   W czasie pokazu prowadzący omówią między innymi procedury klonowania, transgenezy, zastosowanie komórek macierzystych zarodkowych i somatycznych w biotechnologii rozrodu. Oddzielne zagadnienie stanowić będzie omówienie znaczenia najnowszych testów funkcjonalnych plemników w technikach wspomaganego rozrodu oraz w diagnostyce zaburzeń układu rozrodczego męskiego.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-26 09:00
Spotkanie festiwalowe Aplikacja PATRON - co łączy smartfon i choroby neurologiczne?

PATRON (ang. Parkinson’s Analytics for Tremors Recognition and Observation of Neuro-errors) to system wsparcia diagnostyki neurologicznej oraz badań klinicznych choroby Parkinsona. Składa się z multisensora bezprzewodowego (zminiaturyzowane czujniki mierzące wiele parametrów) oraz odpowiedniej aplikacji mobilnej, pozwala na codzienną diagnostykę drżenia samoistnego, dyskinezy oraz innych objawów miopatycznych, w celu diagnostyki stanu zdrowia pacjenta oraz rekomendacji dawkowania leków. Wykorzystanie sensorów inercjalnych oraz miografów pozwoliło na opracowanie innowacyjnej techniki diagnozowania intensywności drżenia samoistnego oraz zaburzeń ruchów kończyn, co wspomaga identyfikację stanu pacjenta (on-off), a tym samym obiektywne określenie potrzeb dawkowania leków neurologicznych. Zastosowanie telemedycyny oraz urządzeń mobilnych pozwala na częstsze badanie, oraz wyznaczanie potrzeb dawkowania leków, włączając w to również funkcje alarmowania o zagrożeniu zdrowia pacjenta. Wykorzystanie czujników medycznych, umożliwiło również obiektywizację diagnostyki i zwiększenie precyzji procesu identyfikacji stanu pacjenta.

Na podstawie zbieranych sygnałów, odpowiednie algorytmy wyznaczają charakterystykę umożliwiającą ocenę aktualnego stanu pacjenta. System pozwala na przekazywanie zbieranych danych do centralnego serwera badań medycznych. Zadaniem systemu jest wsparcie w zakresie dwóch głównych procesów: zdalnej i samodzielnej diagnostyki pacjenta oraz klinicznych badań z zakresu efektywności stosowanych leków.

System PATRON umożliwia dodatkowo prowadzenie zdalnego ankietowania i zdalną analizę symptomów choroby Parkinsona, ich magazynowanie i automatyczną analizę pod kątem statystycznym.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-26 11:30
Spotkanie festiwalowe Skuteczna i tania diagnostyka chorób neurodegeneracyjnych – jak daleko ?

„Skuteczna i tania diagnostyka chorób neurodegeneracyjnych – jak daleko, jak blisko? Biomarkery dla choroby Alzheimera”

Rozpowszechnienie otępienia zaczyna osiągać rozmiary globalnej epidemii. Każdego roku rozpoznawanych jest 4,5 mln nowych przypadków, a najczęstszą przyczyną otępienia jest choroba Alzheimera (AD – Alzheimer’s disease). AD jest postępującą chorobą neurozwyrodnieniową, która powoduje przyspieszone zanikanie wielu typów neuronów z kory mózgowej. Klinicznie definiowana jest jako stopniowy zanik pamięci i pogorszenie w zakresie przynajmniej jednej z wyższych funkcji intelektualnych. Występuje ona u 5%-7% osób po 65. roku życia, a jej rozpowszechnienie podwaja się od 65. roku życia co 4,5 lat.

Najczęściej rozważaną hipotezą patogenezy AD jest hipoteza kaskady amyloidowej. Przyjmuje się w niej, że nieprawidłowy metabolizm transbłonowego białka βAPP prowadzi do odkładania się w centralnym układzie nerwowym toksycznego dla neuronów peptydu – amyloidu β (beta amyloid - Aβ). Obok bardzo licznych blaszek amyloidowych obecnych w neuropilu obserwuje się w neuronach cechy zwyrodnienia neurofibrylarnego (NFT – neurofibrillarytangles), przede wszystkim w obszarach kory śródwęchowej i hipokampa, a następnie w miarę rozwoju choroby w obszarach kory nowej poszczególnych płatów mózgowych. Głównym składnikiem NFT jest hiperfosforylowane przez kinazy białko tau. Obecność dwu patologicznych białek w mózgu, czyli peptydu Aβ i hiperfosforylowanego białka tau powoduje cały łańcuch procesów, m.in. zaburzenia neurotransmisji (głównie cholinergicznej), śmierć dużych populacji komórek nerwowych (jako skutek zwyrodnienia neurofibrylarnego, toksycznego oddziaływania amyloidu, wolnych rodników, cytokin, przez indukcję apoptozy). W konsekwencji dochodzi do zaburzeń procesów poznawczych i do otępienia, czyli trwałej utraty zdolności poznawczych i intelektualnych.

Obecnie wiadomo, że proces chorobowy w AD może zaczynać się kilkadziesiąt lat przed ujawnieniem się objawów klinicznych choroby w postaci otępienia. Początek klinicznej fazy AD jest zwykle trudny do uchwycenia. Rozwój choroby jest powolny ale postępujący. Dzięki szybkiemu rozwojowi metod diagnostycznych można ustalić wczesne rozpoznanie AD - jeszcze w fazie przedotępiennej. Służy temu: (1) wykazanie w rodzinie obecności mutacji genetycznych dziedziczonych autosomalnie-dominująco; (2) zastosowanie w neuroobrazowaniu czynnościowym pozytonowej tomografii emisyjnej (Positron Emission Tomography - PET) znacznika PIB (Pittsburgh Compound B) wskazującego koncentrację w mózgu depozytów amyloidowych; (3) stwierdzenie nieprawidłowego stężenia biomarkerów w płynie mózgowo-rdzeniowym (PMR). Kombinacja obniżonego poziomu Aβ42 oraz  podwyższonego poziomu całkowitego tau i fosforylowanego tau w PMR z dużą dokładnością odzwierciedla obecność alzheimerowskich, patologicznych zmian w mózgu.

 

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-26 13:00
Spotkanie festiwalowe Nurkowanie swobodne: wspaniała przygoda czy niebezpieczna zabawa?

Nurkowanie stało się sportem modnym i prawie każdy może go uprawiać. Przenosi nas w tajemniczy podwodny świat. Jednak na nurka czyha wiele niebezpieczeństw, o których nie może zapominać, wkraczając w środowisko do którego organizm człowieka nie jest przystosowany w sposób naturalny.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2015-09-26 14:30
Spotkanie festiwalowe Dobre zdrowie z serem

Słuchacz zapozna się z podstawami technologii wyrobu serów, ze szczególnym uwzględnieniem serów podpuszczkowych dojrzewających (popularnie nazywanych serami "żółtymi"), pleśniowych oraz twarogowych. Na wykładzie omówione zostaną główne typy serów najbardziej popularne w Polsce i na świecie oraz najciekawsze aspekty związane z ich wyrobem. Na wykładzie przedstawione będą ciekawostki związane z wyrobem serów tradycyjnych oraz ranking "najbrzydszych " serów świata. Słuchacz zapozna się ze znaczeniem żywieniowym produktów mlecznych, a szczególnie serów. Omówione zostaną zalety serów podpuszczkowych jako najlepszego źródła wapnia spośród produktów spożywczych, zalety tłuszczu mlecznego oraz obecności w serach innych substancji o charakterze prozdrowotnym.   

W przystępny sposób przedstawione będą także aspekty istotne dla konsumenta, takie jak, zasady poprawnego interpretowania informacji na opakowaniach serów, zasady właściwego przechowywania serów, komponowania półmiska serów, czy oceny jakości serów.

zdrowie i medycyna
  • ndz., 2015-09-27 11:00