Witamina C – fakty i mity

Numer: 
81

Witamina C była pierwszą poznaną witaminą, czyli związkiem organicznym nie wytwarzanym przez organizm człowieka, a jednocześnie niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Znana jest od prawie 90 lat – kwas askorbinowy, czyli podstawowa postać witaminy C, został wyizolowany w roku 1928, a dwa lata później zidentyfikowano go jako witaminę C. Wiadomo, że  brak w diecie tej witaminy powoduje szkorbut, a niedobory – osłabienie, bóle mięśni i stawów, zwiększenie kruchości naczyń włosowatych, co prowadzi do łatwiejszego powstawania siniaków, a także pogorszenie stanu skóry. Wiadomo również, że zapewnienie wysokiego poziomu witaminy C w diecie zmniejsza ryzyko miażdżycy.

            Ale czy wszystko, co się o niej powszechnie mówi, jest zgodne z obecnym stanem nauki? Na przykład - czy witamina C zapobiega przeziębieniom? A czy je leczy? Czy uzasadniona jest opinia, że „witamina C leczy raka”? O co chodzi z „lewoskrętną” witaminą C? Jakie są najlepsze źródła witaminy C? Wszyscy wiemy, że znajduje się ona w owocach i warzywach, ale czy wiemy, które z nich są w nią najbogatsze? A co z witaminą C w kosmetykach, czy warto takie stosować?

            W ramach wykładu poruszone zostaną wszystkie te zagadnienia. Omówione zostaną również mechanizmy działania witaminy C w ludzkim organizmie.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
10 lat
Termin: 
środa, 23 Wrzesień, 2015 - 17:30
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Witamina C była pierwszą poznaną witaminą, ale czy wszystko, co się o niej powszechnie mówi, jest zgodne z obecnym stanem nauki? Poruszone zostaną zagadnienia: czy zapobiega przeziębieniom? Czy je leczy? O co chodzi z „lewoskrętną” witaminą C?
Wykonawca
dr
Katarzyna
Zawada
Miejsce spotkania: 
ul. Banacha 1
02-097 Warszawa
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej