Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN im. J. Kielanowskiego
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Co jedzą współczesne zwierzęta domowe i gospodarskie? |
Zwierzęta domowe i gospodarskie karmione są paszami, których skład jest precyzyjnie dostosowany do gatunku zwierzęcia, jego płci, wieku i stanu fizjologicznego. W celu poprawy jakości i zwiększenia walorów prozdrowotnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w produkcji pasz stosuje się nasiona roślin strączkowych, charakteryzujące się wysoką zawartością białka oraz dodatki witaminowo-mineralne, ziołowe i in. Na zajęciach dzieci będą miały możliwość poznać współcześnie stosowane pasze. Ponadto dowiedzą się, czym karmić domowe pupile, aby zapewnić im długotrwałe zdrowie, a co może im zaszkodzić. Za pomocą własnych zmysłów najmłodsi będą mogli również samodzielnie ocenić jakość pasz dla zwierząt. |
biologia |
|
Lekcja festiwalowa | Zobacz DNA |
Na lekcji dzieci dowiedzą się, czym jest DNA i jaka jest jego funkcja w organizmie. W trakcie zajęć zostanie zaprezentowana laboratoryjna metoda izolacji DNA. Ponadto dzieci będą miały możliwość izolacji DNA za pomocą odzynników dostępnych w domowej kuchni. |
biologia |
|
Lekcja festiwalowa | Odkryj mikroświat żwacza |
Wokół nas i w nas jest mikroświat, którego nie widzimy gołym okiem. Świat ten pełen jest żywych organizmów takich jak bakterie, pierwotniaki czy grzyby. Aby go zobaczyć potrzebny jest mikroskop. Na zajęciach dzieci zapoznają się z budową mikroskopu oraz będą miały możliwość obserwacji mikrofauny zasiedlającej żołądki przeżuwaczy w preparatach z tzw. żywej kropli. |
biologia |
|
Spotkanie festiwalowe | Mięso – smaczne i zdrowe czy tylko smaczne? |
W społeczeństwie rośnie obawa przed spożyciem mięsa zawierającego hormony i antybiotyki. Czy ta obawa jest uzasadniona? Czy mięso jest bezpieczne? Czym jest żywność funkcjonalna? Co jedzą współczesne zwierzęta hodowlane? Czy kury jedzą fasolę? Jaka jest rola roślin strączkowych w hodowli zwierząt? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące produkcji, bezpieczeństwa i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego usłyszą Państwo na proponowanym wykładzie. Pod koniec spotkania przewidziany jest czas na pytania. |
biologia |
|