Kluby, restauracje, kawiarnie – czyli gdzie pracują studenci?
Celem spotkania jest zaprezentowanie wyników badań i dyskusja nad pracą młodych osób, szczególnie studentów w „pracochłonnym podsektorze” rynku pracy. Spotkanie posłuży nam do opisania i zanalizowania warunków pracy oraz trendów na dzisiejszym rynku pracy. W trakcie spotkania przedstawię dane odnośnie struktury zatrudnienia, rynku pracy, głównych problemów i perspektyw pracy w Polsce. Porozmawiamy o takich zjawiskach i wartościach jak: prekaryzacja zatrudnienia, elastyczność pracy, mobilność na rynku pracy, godna płaca, overeducation, life-work balance, rozwój zawodowy, samorealizacja itp.
Jednocześnie przyjrzymy się z perspektywy pracowniczej „mikrokosmosowi” pracy studentów w branży gastronomicznej i rozrywkowej, które są branżami mało zbadanymi na gruncie polskich nauk społecznych. Jak wynika z badań prowadzonych wśród pracowników gastronomii przyjęli oni etos nowej klasy średniej (której filarami są wolność, dynamizm, skłonność do zmiany) i chcą by praca zawodowa zapewniała im poczucie samorozwoju, jak i środki do utrzymania się. Pracę w gastronomii traktują jako przejściową, do momentu ukończenia studiów. Dlatego akceptują niejednokrotnie trudne warunki pracy, niskie płace czy tymczasowe zatrudnienie. Jednocześnie mają świadomość, że sytuacja na rynku pracy nie jest dla nich korzystna i by uzyskać wymarzoną pracę, zgodną ze swoim kierunkiem studiów lub zainteresowaniami będą musieli włożyć w to dużo starań i wysiłków.
Na koniec wspólnie zastanowimy się jakiej pracy (prac) i jakiego rynku pracy chcemy w Polsce, jak powinien on wyglądać i jakie są na to perspektywy.