Strączkowe na talerzu
Na wykładzie zostaną przedstawione gatunki warzyw strączkowych o największym znaczeniu pokarmowym takie jak: fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, bób , groch i groszek, lędźwian, wigna i wspięga, głąbigroszek szkarłatny, orzacha. Będzie można poznać historię uprawy tych gatunków, sposoby wykorzystania i zaznajomić się z wyglądem części jadalnych a są nimi zarówno strąki jak i nasiona.
Chyba najbardziej popularnym wśród omawianych jadalnych strączkowych jest fasola z licznymi liczne jej gatunkami i odmianami. Oprócz fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris) znana i często spożywana jest fasola wielkokwiatowa (Ph. cocineus) o największych nasionach. Nieco mniej znane i docenione w Polsce, ale powoli wchodzące na nasz rynek i „na” nasze talerze są fasola mung zwana też jerozolimską (Ph. mungo), fasola półksiężycowata zwana też limeńską (Ph. lunatus) i inne.
Niektóre rodzaje warzyw strączkowych jak głąbigroszek szkarłatny czy lędźwian są u nas bardzo rzadko spotykane w sprzedaży lecz i one powoli zaczynają zyskiwać na znaczeniu.
Strączkowe są określane często jako grubonasienne zawierają w swym składzie białko i skrobię, czasem olej o dużej wartości odżywczej. Z nasion niektórych gatunków wytwarza się też mąkę.
Oprócz wykorzystania jako pokarm, niektóre rodzaje mają też znaczenie lecznicze, np. strąki fasoli obniżają poziom cukru we krwi, pomagają w chorobach nerek w kamicy nerkowej i w reumatyzmie.
Omawiane i uprawiane rodzaje i gatunki pochodzą głównie z południa i południowego wschodu Europy, jedynie fasola jest przedstawicielką Ameryk.