PAN Ogród Botaniczny

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Woda energii Ci doda - rola wody w przyrodzie i życiu człowieka

Podczas spotkania festiwalowego przekonamy się jak kluczowa jest rola wody w przyrodzie oraz że bez wody nie ma życia. Dowiemy się jak radzą sobie rośliny w warunkach ograniczonego dostępu do wody. Przy użyciu mikroskopu  będziemy oglądać tkanki roślinne magazynujące wodę. Po wykładzie udamy się na wycieczkę  terenową, podczas której poznamy sukulenty pustynne, a także gatunki rodzime gromadzące wodę. Zobaczymy różnorodne owoce magazynujące wodę i dowiemy się jak cenne są one dla naszego zdrowia. W trakcie zwiedzania przewidziane są konkursy.

 

biologia
  • sob., 2016-09-24 11:00
  • ndz., 2016-09-25 13:00
Spotkanie festiwalowe Strączkowe na talerzu

Na wykładzie zostaną  przedstawione gatunki warzyw strączkowych o największym znaczeniu pokarmowym takie jak: fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, bób , groch i groszek, lędźwian, wigna i wspięga, głąbigroszek szkarłatny, orzacha. Będzie można poznać historię uprawy tych gatunków, sposoby wykorzystania i zaznajomić się z wyglądem części jadalnych a są nimi zarówno strąki jak i nasiona.

Chyba najbardziej popularnym wśród omawianych jadalnych strączkowych jest fasola z licznymi liczne jej gatunkami i odmianami. Oprócz fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris) znana i często spożywana jest fasola wielkokwiatowa (Ph. cocineus) o największych nasionach. Nieco mniej znane i docenione w Polsce, ale powoli wchodzące na nasz rynek i „na” nasze talerze są fasola mung zwana też jerozolimską (Ph. mungo), fasola półksiężycowata zwana też limeńską (Ph. lunatus) i inne.

Niektóre rodzaje warzyw strączkowych jak głąbigroszek szkarłatny czy lędźwian są u nas bardzo rzadko spotykane w sprzedaży lecz i one powoli zaczynają zyskiwać na znaczeniu.

Strączkowe są określane często jako grubonasienne zawierają w swym składzie białko i skrobię, czasem olej o dużej wartości odżywczej. Z nasion niektórych gatunków wytwarza się też mąkę.

Oprócz wykorzystania jako pokarm, niektóre rodzaje mają też znaczenie lecznicze, np. strąki fasoli obniżają poziom cukru we krwi, pomagają w chorobach nerek w kamicy nerkowej i w reumatyzmie.

Omawiane i uprawiane rodzaje i gatunki pochodzą głównie z południa i południowego wschodu Europy, jedynie fasola jest przedstawicielką Ameryk.

biologia
  • sob., 2016-09-24 12:00
Spotkanie festiwalowe Co kryje się w wodzie – rola mikroorganizmów

Spotkanie festiwalowe składa się z dwóch części. Pierwszą stanowi wykład multimedialny o powszechnych organizmach bezkręgowych, które można spotkać w jeziorach, rzekach a także w glebie. Prezentacja będzie wzbogacona o obserwacje różnych gatunków bezkręgowców pod mikroskopem. Zobaczymy także drobne organizmy roślinne - glony oraz wyższe rośliny wodne w śród nich pływacza zwyczajnego. Uczestnicy przekonają się, dlaczego tak ważne jest mycie rąk. Podczas warsztatów praktycznych pt „ Stwórz swój własny preparat” –  nauczymy się jak wykonać prawidłowo preparat, z prowadzącym zajęcia będziemy obserwować, analizować własnoręcznie wykonane preparaty, a na koniec je naszkicujemy. W trakcie spotkania uczestnicy będą mieli okazje wzięcia udziału w konkursach.

biologia
  • sob., 2016-09-24 13:00
  • ndz., 2016-09-25 11:00
Spotkanie festiwalowe Co ma soczewka do soczewicy? Garść anegdot o roślinach strączkowych

Wśród roślin strączkowych są liczne gatunki o dużym znaczeniu użytkowym. Groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita i soczewica jadalna należą do grupy najstarszych roślin uprawnych. Historia ich upraw rozpoczęła się na Bliskim Wschodzie około 9 tysięcy lat temu. Równie stare są uprawy fasoli zwykłej na terenie Ameryki Południowej.

Ci odwieczni towarzysze człowieka stali się nie tylko stałym składnikiem naszej diety, ale także nieodłącznym elementem kultury. Na wykładzie omówione zostaną biblijne teksty  dotyczące roślin należących do szeroko rozumianej rodziny motylkowatych, takich jak groch, bób, ciecierzyca i soczewica oraz akacja, judaszowiec, kozieradka, strączyniec i szarańczyn. Podjęta zostanie również próba wyjaśnienia związku pomiędzy historią uprawy i własnościami biologicznymi roślin strączkowych a ich obecnością w bajkach: „Księżniczka na ziarnku grochu” Christiana Andersena, „Kopciuszek” braci Grimm i w starej angielskiej baśni „Jaś i magiczna fasola”. Słuchacze będą mogli poznać pochodzenie kilku polskich zwyczajów ludowych i powiedzeń (np. „zadać komuś bobu”, „rzucać grochem o ścianę” i „groch z kapustą”).

Uczestnicy spotkania dowiedzą się także, co roślinom strączkowym zawdzięcza współczesna nauka. Jaki jest związek pomiędzy barwą kwiatów grochu a prawami Mendla, mającymi fundamentalne znaczenie dla rozwoju genetyki? I wreszcie: co ma soczewka do soczewicy? Tego dowiedzą się Państwo na wykładzie!

biologia
  • sob., 2016-09-24 13:30
Spotkanie festiwalowe Co kryje się w wodzie – rola mikroorganizmów

Spotkanie festiwalowe składa się z dwóch części. Pierwszą stanowi wykład multimedialny o powszechnych organizmach bezkręgowych, które można spotkać w jeziorach, rzekach a także w glebie. Prezentacja będzie wzbogacona o obserwacje różnych gatunków bezkręgowców pod mikroskopem. Zobaczymy także drobne organizmy roślinne - glony oraz wyższe rośliny wodne w śród nich pływacza zwyczajnego. Uczestnicy przekonają się, dlaczego tak ważne jest mycie rąk. Podczas warsztatów praktycznych pt „ Stwórz swój własny preparat” –  nauczymy się jak wykonać prawidłowo preparat, z prowadzącym zajęcia będziemy obserwować, analizować własnoręcznie wykonane preparaty, a na koniec je naszkicujemy. W trakcie spotkania uczestnicy będą mieli okazje wzięcia udziału w konkursach.

biologia
  • sob., 2016-09-24 13:00
  • ndz., 2016-09-25 11:00
Spotkanie festiwalowe Woda energii Ci doda - rola wody w przyrodzie i życiu człowieka

Podczas spotkania festiwalowego przekonamy się jak kluczowa jest rola wody w przyrodzie oraz że bez wody nie ma życia. Dowiemy się jak radzą sobie rośliny w warunkach ograniczonego dostępu do wody. Przy użyciu mikroskopu  będziemy oglądać tkanki roślinne magazynujące wodę. Po wykładzie udamy się na wycieczkę  terenową, podczas której poznamy sukulenty pustynne, a także gatunki rodzime gromadzące wodę. Zobaczymy różnorodne owoce magazynujące wodę i dowiemy się jak cenne są one dla naszego zdrowia. W trakcie zwiedzania przewidziane są konkursy.

 

biologia
  • sob., 2016-09-24 11:00
  • ndz., 2016-09-25 13:00
Spotkanie festiwalowe Miasto wśród róż

Środowisko miejskie, zwłaszcza w bezpośredniej bliskości pasów jezdni, w centrum, przy parkingach i na rondach, jest niesprzyjającym miejscem dla roślin, zwierząt i ludzi, daleko odbiegających od warunków, jakie panują w środowisku naturalnym. Tereny zieleni spełniają ważną rolę w kształtowaniu środowiska przyrodniczego miasta i oczekuje się tu poprawy warunków życia. Ronda, pasy przyuliczne, skwery, zieleńce i parki miejskie, a nawet kawiarniane ogródki – wszędzie zieleń wpływa korzystnie na nasze samopoczucie i zdrowie. Drzewa i krzewy wpływają m.in. na zwiększenie zawartości tlenu w powietrzu, wilgotności i obniżenie temperatury. Środowisko przyuliczne stwarza dla roślin i zwierząt wiele zagrożeń m.in. spaliny samochodowe, zwiększona prędkość wiatru, zasolenie gleby i aerozol solny, zapylenie powietrza, przesuszenie powietrza i gleby, zła struktura gleby, podwyższone stężenie CO2, a także porażenie przez szkodniki i choroby osłabionych roślin. Z tego powodu róże, uznane za jedne z najwspanialszych roślin ozdobnych od setek lat, w mieście są pożądane, i na potrzeby miast i szlaków komunikacyjnych, wciąż pojawiają się nowe propozycje hodowców. Róże doskonale wyglądają w towarzystwie innych roślin, kwitną od wiosny do późnej jesieni, są niewątpliwie ważnym elementem budzącym pozytywne emocje, a jednocześnie pełnią istotną funkcję ekologiczną. Kolczaste pędy to schronienie dla ptaków, owoce - pożywienie dla drobnych zwierząt, a kwiaty – dla owadów zapylających, których w miastach jest mało. Różnorodność gatunków i odmian róż pozwala je dobrać na różne stanowiska, zarówno przy szlakach komunikacyjnych, jak i w kawiarnianych ogródkach.

biologia
  • sob., 2016-10-01 11:00
Spotkanie festiwalowe O ziołach botanicznie

Leki roślinne to najstarsze medykamenty ludzkości. Zioła znano zarówno w małych wioskach, jak i na dworach władców. Od tysięcy lat służyły do przygotowania różnego rodzaju leków, a osoby znające ich właściwości i umiejące się nimi posługiwać były szczególnie cenione i szanowane w społeczeństwie. Nierzadko właściwości roślin były wykorzystywane w celach innych niż lecznicze, nie zawsze zgodnych z normami społecznymi i moralnymi. W niektórych przypadkach wiązano je z magią i nadprzyrodzonymi mocami, co miało swoje konsekwencje społeczne i prawne. Sytuacja zmieniła się, gdy zioła i leczenie nimi stało się domeną mnichów i mniszek, którzy także mieli ogromny wpływ na rozwój ich uprawy w przyklasztornych ogrodach i rozwój botaniki.

W Ogrodzie Botanicznym rośnie wiele znanych i cenionych ziół. Tymczasem wiele gatunków przedstawia swoją wartość magiczną również od strony botanicznej, i właśnie ze względu na swą ciekawą anatomię i morfologię stanowiły zagadkę dla człowieka w przeszłości i budziły jego zainteresowanie. Zainteresowanie było na tyle silne, że próbował leczyć nimi swoje niedomagania. Wśród nich np., miłorząb chiński o dichotomicznie rozgałęzionych nerwach liści, przypominający człowieka korzeń mandragory, aromatyczny arcydzięgiel litwor o ogromnych baldachokształtnych kwiatostanach, majestatyczne magnolie o spiralnie zbudowanych kwiatach, wytrzymująca ekstremalne warunki wysokich gór kosodrzewiny, zakwitający zimą i na przedwiośniu oczar wirginijski, i wiele, wiele innych. Dziś wiele tych niezwykłych roślin spotykamy w herbatkach, suplementach diety, kosmetykach i preparatach ziołowych.

biologia
  • ndz., 2016-10-02 11:00
Spotkanie festiwalowe Dotknij, poczuj – ogrody dla lepszej jakości życia

Bliski kontakt z naturą często jest wykorzystywany w terapii (hortiterapia). Obecnie przy wielu szpitalach, ośrodkach rehabilitacyjnych, domach opieki itp., znajdują się różnego rodzaju ogrody. Służą nie tylko spacerom, ale także obserwacjom przyrodniczym, aktywizacji zmysłów i aparatu ruchowego. Cisza i spokój przyczyniają się do poprawy zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Nie ma tu przeciwwskazań i nie powoduje skutków ubocznych. Na warsztatach zaprezentowane zostaną różne rośliny i części roślin – płatki, nasiona, owoce, o różnej strukturze i różne w dotyku. Przeprowadzone zostaną warsztaty inspirowane botanicznie, polegające na stworzeniu pracy plastycznej z elementów roślinnych według własnych pomysłów. Uczestnicy warsztatów wezmą udział w konkursie z nagrodami.

biologia
  • ndz., 2016-10-02 13:30