Co mi zrobisz, jak mnie wyhodujesz? Wykrywanie i identyfikacja bakterii

Numer: 
751

Bakterie to mikroorganizmy, które opanowały większość dostępnych na Ziemi środowisk. Dla człowieka największe znaczenie mają te drobnoustroje, które mogą powodować mniej lub bardziej groźne choroby, a także te, które stanowią jego naturalną florę (żyją na powierzchni ciała lub w jego wnętrzu, wspomagając procesy fizjologiczne i stanowiąc barierę przeciw inwazji innych organizmów).

Na co dzień mamy możliwość przekonania się, jak istotne są dla nas bakterie. Wykorzystujemy je w domu do celów spożywczych (fermentacja) i zdrowotnych - dla przywrócenia prawidłowego funkcjonowania organizmu (jogurty wzbogacone w kultury bakterii mlekowych). Nie można również pominąć ich wykorzystania na polu naukowym, jako narzędzi w badaniach biologii molekularnej i medycyny. 

Na naszych zajęciach podczas ok. 2 godzin uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, jak hodować bakterie i jakie są sposoby ich identyfikacji.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 26 Września, 2019 - 10:00
Czas trwania: 
150 minut
Opis skrócony: 
Bakterie mają ogromne znaczenie. Ich obecność może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, będąc przyczyną wielu chorób. Na naszych warsztatach dowiesz się, jak hodować i zidentyfikować bakterie.
Organizator: 
dr
Agnieszka
Wyszyńska
dr
Renata
Godlewska
dr
Anna
Łasica
dr hab.
Anna
Grudniak
Miejsce spotkania: 
ul. Miecznikowa 1
02-096 Warszawa