Smaki i zapachy żywności
Numer:
781
Celem warsztatów jest przedstawienie sposobu analizy sensorycznej produktów spożywczych. W trakcie warsztatów uczestnicy zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, dzięki którym będą w stanie okreslić swoje możliwości rozróżniania czterech podstawowych smaków. Dodatkowo uczestnicy będą odgadywać zapachy próbek żywnościowych i będą mogli również określić swoje predyspozycje do rozróżniania nut zapachowych wybranych produktów spożywczych. Ponadto uczestnicy warsztatów wezmą udział w teście konsumenckim oraz w profesjonalnej sesnorycznej analizie profilowej dwóch produktów spożywczych. Po przeporwadzonych analizach wspólnie zostaną omówione uzyskane wyniki testów.
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 24 Września, 2019 - 10:30
czwartek, 26 Września, 2019 - 10:30
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Podczas warsztatów uczniowie będą mieli możliwość uczestniczenia w testach odgadywania smaków i zapachów, ocenie konsumenckiej oraz profilowej analizie sensorycznej wybranych produktów spożywczych.
Organizator:
dr inż.
Dorota
Derewiaka
dr inż.
Marta
Ciecierska
dr hab.
Ewa
Majewska
dr hab.
Jolanta
Kowalska
dr inż.
Aleksandra
Jedlińska
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Budynek 34