Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera?

Numer: 
624

Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzonych przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej :

- uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny;

- wykonane zostaną posiewy mikrobiologiczne żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych;

- uczniowie zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, a pod mikroskopem komórki mikroorganizmów oraz poznają różne kształty i ugrupowania bakterii i grzybów.

Termin: 
czwartek, 24 Września, 2020 - 10:00
czwartek, 24 Września, 2020 - 11:00
Czas trwania: 
30 minut
Opis skrócony: 
Zaprezentujemy szeroki asortyment produktów, gł. żywnościowych, wytworzonych przy udziale mikroorganizmów. Wykonane zostaną posiewy i preparaty mikroskopowe mikroorganizmów wyizolowanych z żywności.
dr
Małgorzata
Jałosińska
Miejsce spotkania: 
Lekcja zostanie nagrana i udostępniona na YouTubie SGGW Science.
Wydarzenie online: 
Wydarzenie online
Wydarzenie online na żywo: