Wielki świat mikroorganizmów

Numer: 
621

Drobnoustroje, czyli organizmy niedostrzegane bez użycia mikroskopu, opanowały całą kulę ziemską. Ich działalność jest nieraz uciążliwa, ale nie można zapominać o ich wykorzystaniu w produkcji żywności, leków czy kosmetyków. Podczas spotkania zostaną przedstawione wybrane drobnoustroje: ich wzrost w podłożach modelowych, cechy biochemiczne oraz obrazy mikroskopowe preparatów. Zaprezentujemy również technikę wykonania preparatów barwionych drobnoustrojów, m.in. z jogurtu, sera czy też kiszonek warzywnych.

Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
wtorek, 22 Września, 2020 - 11:00
wtorek, 22 Września, 2020 - 12:00
wtorek, 22 Września, 2020 - 13:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Wzrost drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy oglądane w preparatach pod mikroskopem.
dr hab. inż.
Anna
Bzducha-Wróbel
dr hab. inż.
Iwona
Gientka
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr inż.
Anna
Kot
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
dr
Kamil
Piwowarek
dr inż.
Alicja
Synowiec
mgr inż.
Katarzyna
Pobiega
Miejsce spotkania: 
Online w czasie rzeczywistym na platformie Teams
Wydarzenie online: 
Wydarzenie online na żywo: 
Wydarzenie online na żywo