Pizza z larwami, ciasteczka z chrząszczami - psychologia przyszłości jedzenia
Numer:
104
W obliczu kryzysu klimatycznego oraz rosnącej liczby ludności na świecie poszukiwane są nowe źródła białka, które mogą zastąpić spożywane obecnie mięso. Jednym z pomysłów jest wprowadzenie do naszej diety owadów. Stanowią one doskonałą alternatywę dla obecnie spożywanych zwierząt, a ich produkcja jest o wiele bardziej ekologiczna. Jednak wiele osób nawet nie chce myśleć o daniach z owadami. Wyjaśnienie dlaczego tak reagujemy i jak sobie z tym poradzić to zadanie dla psychologów. O owadach w jedzeniu i o naszej relacji z nimi opowiemy na wykładzie.
Termin:
poniedziałek, 21 Września, 2020 - 18:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Czy owady mogą zastąpić mięso? Byłoby to świetne rozwiązanie w obliczu m.in. kryzysu klimatycznego. Tylko dlaczego pomysł ten budzi w nas odrazę i jak możemy sobie z tym poradzić?
Dodatkowe informacje:
Ze względu na zagrożenie COVID19 spotkanie może zostać przeniesione do sieci . Niezależnie od tego będzie ono transmitowane. Linki do transmisji, udziału zdalnego i wszelkie informacje "z ostatniej chwili" proszę sprawdzać na stronie: https://psych.pan.pl/pl/festiwal-nauki-w-instytucie-psychologii-pan/
Organizator:
prof. dr hab.
Wojciech
Pisula
dr
Klaudia
Modlińska
Miejsce spotkania:
Parter, sala nr 1 oraz udział zdalny za pośrednictwem platformy Google Meet po zarejestrowaniu się; szczegóły na stronie internetowej: https://psych.pan.pl/pl/festiwal-nauki-w-instytucie-psychologii-pan/
Wydarzenie online:
Wydarzenie online na żywo:
Wydarzenie online na żywo