Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o „dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać np. kiszone warzywa i owoce, jogurty i kefiry. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

 

 

Nauki biologiczne
  • sob., 2020-09-19 10:00
  • sob., 2020-09-19 11:00
Spotkanie festiwalowe Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o „dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać np. kiszone warzywa i owoce, jogurty i kefiry. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

 

 

Nauki biologiczne
  • sob., 2020-09-19 10:00
  • sob., 2020-09-19 11:00
Spotkanie festiwalowe O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się, jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne
i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu.

Nauki biologiczne
  • sob., 2020-09-19 11:00
  • sob., 2020-09-19 13:00
Spotkanie festiwalowe O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się, jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne
i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu.

Nauki biologiczne
  • sob., 2020-09-19 11:00
  • sob., 2020-09-19 13:00
Spotkanie festiwalowe Maszyna, która pozna skład twojego ciała

W ramach pokazu zostanie przedstawiona analiza bioimpedancji elektrycznej jako wiarygodny sposób analizy składu ciała. Pokaz rozpocznie się od wyjaśnienia zasady działania metody bioimpedancji elektrycznej (BIA), która wykorzystywana jest powszechnie do badania składu ciała w gabinetach dietetycznych i na siłowniach.. Metoda ta jest szybka, bezpieczna, bezinwazyjna i wiarygodna, jednak są przeciwwskazania do jej zastosowania np. u osób chorych na padaczkę. W czasie pokazu, badanie BIA zostanie przeprowadzone losowo wybranym ochotnikom. Pomiar przeprowadzany będzie w pozycji stojącej.. Po wykonaniu badania ochotnicy otrzymają wyniki składu ich ciała tj.: zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, beztłuszczowej masy ciała oraz całkowita zawartość wody w organizmie, a także wyliczoną wartość podstawowej przemiany materii,.

Nauki medyczne
  • ndz., 2020-09-20 10:00
  • ndz., 2020-09-20 11:00
  • ndz., 2020-09-20 12:00
Spotkanie festiwalowe Maszyna, która pozna skład twojego ciała

W ramach pokazu zostanie przedstawiona analiza bioimpedancji elektrycznej jako wiarygodny sposób analizy składu ciała. Pokaz rozpocznie się od wyjaśnienia zasady działania metody bioimpedancji elektrycznej (BIA), która wykorzystywana jest powszechnie do badania składu ciała w gabinetach dietetycznych i na siłowniach.. Metoda ta jest szybka, bezpieczna, bezinwazyjna i wiarygodna, jednak są przeciwwskazania do jej zastosowania np. u osób chorych na padaczkę. W czasie pokazu, badanie BIA zostanie przeprowadzone losowo wybranym ochotnikom. Pomiar przeprowadzany będzie w pozycji stojącej.. Po wykonaniu badania ochotnicy otrzymają wyniki składu ich ciała tj.: zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, beztłuszczowej masy ciała oraz całkowita zawartość wody w organizmie, a także wyliczoną wartość podstawowej przemiany materii,.

Nauki medyczne
  • ndz., 2020-09-20 10:00
  • ndz., 2020-09-20 11:00
  • ndz., 2020-09-20 12:00
Spotkanie festiwalowe Maszyna, która pozna skład twojego ciała

W ramach pokazu zostanie przedstawiona analiza bioimpedancji elektrycznej jako wiarygodny sposób analizy składu ciała. Pokaz rozpocznie się od wyjaśnienia zasady działania metody bioimpedancji elektrycznej (BIA), która wykorzystywana jest powszechnie do badania składu ciała w gabinetach dietetycznych i na siłowniach.. Metoda ta jest szybka, bezpieczna, bezinwazyjna i wiarygodna, jednak są przeciwwskazania do jej zastosowania np. u osób chorych na padaczkę. W czasie pokazu, badanie BIA zostanie przeprowadzone losowo wybranym ochotnikom. Pomiar przeprowadzany będzie w pozycji stojącej.. Po wykonaniu badania ochotnicy otrzymają wyniki składu ich ciała tj.: zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, beztłuszczowej masy ciała oraz całkowita zawartość wody w organizmie, a także wyliczoną wartość podstawowej przemiany materii,.

Nauki medyczne
  • ndz., 2020-09-20 10:00
  • ndz., 2020-09-20 11:00
  • ndz., 2020-09-20 12:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera?

Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzonych przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej :

- uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny;

- wykonane zostaną posiewy mikrobiologiczne żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych;

- uczniowie zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, a pod mikroskopem komórki mikroorganizmów oraz poznają różne kształty i ugrupowania bakterii i grzybów.

  • czw., 2020-09-24 10:00
  • czw., 2020-09-24 11:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera?

Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzonych przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej :

- uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny;

- wykonane zostaną posiewy mikrobiologiczne żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych;

- uczniowie zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, a pod mikroskopem komórki mikroorganizmów oraz poznają różne kształty i ugrupowania bakterii i grzybów.

  • czw., 2020-09-24 10:00
  • czw., 2020-09-24 11:00
Spotkanie festiwalowe Czy warto spożywać żywność probiotyczną i synbiotyczną?

W Polsce zakupić można zarówno żywność probiotyczną, jak i synbiotyczną. Żywność probiotyczna musi zawierać żywe komórki szczepu bądź szczepów probiotycznych. Powinna podana być ich pełna trójczłonowa nazwa oraz poziom w przeliczeniu na g lub ml produktu. Żywność synbiotyczna, oprócz żywych komórek probiotyków, zawiera prebiotyk bądź prebiotyki, czyli nietrawione przez organizm człowieka węglowodany, które są pożywką dla probiotyków w produkcie jak i w przewodzie pokarmowym - najczęściej inulinę i oligofruktozę. Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy probiotyczne gł. bakterii kwasu mlekowego o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Niezależnie od „specjalnych” właściwości  np. obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wszystkie szczepy przywracają równowagę mikroflory w przewodzie pokarmowym, wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do wielu patogenów i bakterii gnilnych, czy zmniejszają objawy nietolerancji laktozy. W przeciwieństwie do preparatów dostępnych w aptece (gł. suplementów diety), w których obecne są komórki w formie zliofilizowanej, nieaktywne metabolicznie, wymagające ożywienia w odpowiednich warunkach niemożliwych do osiągnięcia w przewodzie pokarmowym, zdecydowanie lepszym nośnikiem probiotyków jest żywność zawierająca aktywne metabolicznie komórki najczęściej na poziomie wymaganym do osiągnięcia efektów terapeutycznych. Na naszym rynku zakupić można produkty probiotyczne gł. z grupy mlecznych napojów fermentowanych. Jednak asortyment z roku na roku staje się coraz bogatszy. Na przykład szczepy  takie wprowadzane są do wędlin surowych długodojrzewających i  napojów owocowo-warzywnych. Na wykładzie omówimy właściwości prozdowotne, wymagania dot. selekcji i dostępne produkty probiotyczne.

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 18:00
Spotkanie festiwalowe Czy istnieje idealna dieta?

Właściwy sposób żywienia, obok regularnej aktywności fizycznej, ma największy wpływ na stan zdrowia. Badania naukowe dostarczają informacji o znaczeniu dla organizmu nie tylko poszczególnych składników pokarmowych, ale również składu (wzoru) diety. Rodzą się zatem pytania: Czy istnieje wspólny sposób żywienia grup populacyjnych na świecie, które charakteryzują się najdłuższym życiem i najlepszym stanem zdrowia? Czy modne diety są tak zdrowe, jak próbują przekonać nas ich twórcy? Czy zdrowe odżywianie się jest trudne w obecnych czasach? Zatem, czy istnieje idealna dieta, a jeśli tak, to jaka?

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 19:00