Sól kuchenna – cichy zabójca garnków stalowych

Numer: 
97

Garnki, sztućce, noże, zlew i wiele innych sprzętów używanych w kuchni wykonanych jest ze stali odpornych na korozję, tzw. stali nierdzewnych. Rzeczywiście stale te są odporne na działanie wielu środowisk, w tym produktów spożywczych, potraw i posiłków przez nas przygotowywanych i zjadanych. Niemniej z łatwością zauważyć można, że z czasem używane przez nas garnki czy noże ze stali odpornych na korozję ulegają zniszczeniu – matowieją, pojawiają na nich punktowo ubytki a nawet dziury, czyli ulegają korozji. Przyczyną tego jest stosowana przez nas (często w nadmiarze) sól kuchenna, na działanie której stal odporna na korozję jest wrażliwa.

Na Wydziale Inżynierii Materiałowej Politechniki Warszawskiej zwiedzający dowiedzą się, dlaczego stal nierdzewna ulega korozji w słonych środowiskach, w tym w naszych potrawach, a także w czasie mycia w zmywarce. Będziemy również rozmawiać o sposobach na przedłużenie życia stalowym garnkom, sztućcom i innym sprzętom gospodarstwa domowego. Zwiedzający będą mogli samodzielnie skorodować stal odporną na korozję i nauczą się powtarzać to doświadczenie we własnym domu.

Zapraszamy, przyjdź i sprawdź, jak przedłużyć życie swoim garnkom i sztućcom!

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 22 Września, 2021 - 15:00
Czas trwania: 
30 minut
Opis skrócony: 
Wydział Inżynierii Materiałowej PW zaprasza do własnoręcznego skorodowania stali odpornej na korozję. Będzie można dowiedzieć się, dlaczego stalowe garnki korodują i jak temu zjawisku zapobiegać.
dr inż.
Agnieszka
Brojanowska
Miejsce spotkania: 
ul. Wołoska 141
02-507 Warszawa