Co wiesz o mleku i mlecznych przetworach?

Numer: 
763

Czym różni się mleko pasteryzowane od mleka UHT? Jak ocenić świeżość mleka? Czy śmietana i śmietanka to to samo? Jak się robi masło i lody? Jakie są rodzaje serów i jak one wyglądają? Na naszych zajęciach poznacie odpowiedź na te i wiele innych pytań. Samodzielnie wykonacie masło i lody, nauczycie się odróżniać różne rodzaje mleka i serów. Zobaczycie „dobre” bakterie, które trafiają do waszych brzuchów, kiedy zjadacie mleczne przetwory. Będzie ciekawie, mlecznie i pyyyysznie :) Zapraszamy!

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 27 Września, 2022 - 09:00
wtorek, 27 Września, 2022 - 12:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Czym różni się mleko pasteryzowane od mleka UHT? Czy śmietana i śmietanka to to samo? Masło, lody - jak to jest zrobione? U nas poznacie odpowiedź na wiele pytań z zakresu technologii mleka.
dr hab. inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
dr inż.
Monika
Garbowska
doktorantka
Justyna
Płoska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek 32
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki