Kiszonko! Pokaż nam co masz w środku!

Numer: 
781

Produkty fermentowane stanowią bardzo zdrowe i odżywcze produkty. Właściwości kiszonek zawdzięczamy mikroorganizmom przeprowadzającym fermentację, głównie bakteriom wytwarzającym kwas mlekowy. To mikroorganizmy probiotyczne, niezwykle ważne w naszej diecie, wpływające na prawidłowy mikrobiom naszego organizmu. W Polsce znamy głównie kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Jednak coraz więcej nowych kiszonek pojawia się w naszych sklepach, np.: kiszone buraki i cytryny, kimchi, kombucha. To produkty pochodzące z Japonii, Korei czy Islandii. W naszym laboratorium chcemy pokazać bakterie i grzyby, które stanowią „mikroświat” kiszonek.

Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
środa, 28 Września, 2022 - 10:00
Czas trwania: 
75 minut
Opis skrócony: 
W naszym laboratorium chcemy pokazać bakterie i grzyby, które stanowią „mikroświat” kiszonek.
Współorganizator: 
Studenckie Koło Naukowe "Agar"
dr
Sylwia
Jarzynka
Miejsce spotkania: 
ul. Litewska 14/16
00-575 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki