Prawda i mity o parówkach

Numer: 
764

W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 27 Września, 2022 - 09:00
Czas trwania: 
180 minut
Opis skrócony: 
Uczestnicy poznają surowce oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wezmą również udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
prof. dr hab. inż.
Mirosław
Słowiński
dr hab. inż.
Lech
Adamczak
dr hab. inż.
Aneta
Cegiełka
dr hab. inż.
Marta
Chmiel
dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
dr hab. inż.
Dorota
Pietrzak
mgr inż.
Iwona
Szymańska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki