Mikroorganizmy kolonizujące pożywienie. Obserwacje mikroskopowe z wykorzystaniem wybranych technik

Numer: 
754

Mikroorganizmy kolonizują praktycznie każde środowisko, a żywność, którą spożywamy, należy do tych najbardziej sprzyjających ich rozwojowi. Część z tych drobnoustrojów stanowi mikroflorę autochtoniczną – rodzimą i charakterystyczną dla danego produktu spożywczego, często pożądaną ze względu na swój dobroczynny wkład w jego wartość odżywczą. Inne, allochtoniczne – naniesione ze środowiska zewnętrznego, mogą wykazywać cechy patogenności i być przyczyną różnorakich chorób. Celem zajęć jest poznanie najpowszechniej występujących w pożywieniu bakterii i grzybów, należących zarówno do pożytecznej, jak i szkodliwej mikroflory obecnej m.in. w produktach mlecznych, kiszonkach, czy na powierzchni owoców i warzyw. Uczestnicy warsztatów zapoznają się z różnymi metodami przygotowywania preparatów mikroskopowych, które odkryją przed nimi tajniki tego fascynującego mikro-świata.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 27 Września, 2022 - 10:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Uczestnicy poznają występujące w pożywieniu bakterii i grzybów, należące zarówno do pożytecznej, jak i szkodliwej mikroflory obecnej m.in. w produktach mlecznych, czy na powierzchni owoców i warzyw.
dr
Joanna
Banasiewicz
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki