Mikroorganizmy kolonizujące pożywienie. Obserwacje mikroskopowe z wykorzystaniem wybranych technik
Mikroorganizmy kolonizują praktycznie każde środowisko, a żywność, którą spożywamy, należy do tych najbardziej sprzyjających ich rozwojowi. Część z tych drobnoustrojów stanowi mikroflorę autochtoniczną – rodzimą i charakterystyczną dla danego produktu spożywczego, często pożądaną ze względu na swój dobroczynny wkład w jego wartość odżywczą. Inne, allochtoniczne – naniesione ze środowiska zewnętrznego, mogą wykazywać cechy patogenności i być przyczyną różnorakich chorób. Celem zajęć jest poznanie najpowszechniej występujących w pożywieniu bakterii i grzybów, należących zarówno do pożytecznej, jak i szkodliwej mikroflory obecnej m.in. w produktach mlecznych, kiszonkach, czy na powierzchni owoców i warzyw. Uczestnicy warsztatów zapoznają się z różnymi metodami przygotowywania preparatów mikroskopowych, które odkryją przed nimi tajniki tego fascynującego mikro-świata.