Smaki i zapachy żywności
Numer:
765
Warsztat mają na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposoby oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać czynny udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów różnych próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą również degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardowego produktu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych!
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 27 Września, 2022 - 10:00
czwartek, 29 Września, 2022 - 10:00
wtorek, 27 Września, 2022 - 12:00
czwartek, 29 Września, 2022 - 12:00
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Zapraszamy do wzięciu udziału w warsztatach sensorycznych badania żywności, podczas których uczniowie wykonają test na daltonizm smakowy, będą badać zapachy żywności oraz degustować produkty.
Organizator:
dr hab.
Dorota
Derewiaka
dr hab.
Ewa
Majewska
mgr inż.
Paulina
Pakosz
dr hab.
Rafał
Wołosiak
dr inż.
Beata
Drużyńska
dr hab.
Małgorzata
Piecyk
dr inż.
Elwira
Worobiej
dr inż.
Marta
Ciecierska
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności, Wydział Technologii Żywności, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Zakład Oceny Jakości Żywności, ul. Nowoursynowska 159, bud. 34. sala 3/72 lub 3/73 (piętro 3)
Stacjonarne
Ocena: