Gdy przyjemność z jedzenia staje się obsesją…

Numer: 
95

W literaturze istnieje wiele dowodów, które podkreślają, że jedzenie przestało zaspokajać wyłącznie nasze biologiczne potrzeby. Żywność, ściślej mówiąc spożywanie żywności, to także realizacja różnych potrzeb psychospołecznych. Lubimy jeść, ponieważ jedzenie jest dla nas przyjemnością. Wiele osób nie wyobraża sobie sytuacji w której pozbawieni zostają przyjemności z jedzenia. Zdarza się, że ta przyjemność staje się tak silna, że tracimy kontrole nie tylko nad tym nie tylko co jemy, ale także w jakich ilościach i jak często. Ten proces nie jest szybki i spektakularny, lecz rozwija się powoli. Przez to systematycznie zmienia naszą relacje z jedzeniem. Jeśli takie sytuacje pojawiają się coraz częściej to nasza kontrola staje się coraz słabsza. Efekt? Wpadamy w pułapkę. Nasuwa się zatem pytanie czy możliwe jest przekształcenie przyjemności z jedzenia w obsesje na jej punkcie? Czy możemy wydostać się z tej pułapki? To jedno z pytań na które poszukamy podpowiedzi.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 19 Września, 2022 - 16:00
Czas trwania: 
75 minut
Opis skrócony: 
Jedzenie jest źródłem przyjemności dla większości z nas. Jednak, czasami możemy stracić kontrolę i wpaść w pułapkę. Zastanowimy się czy przyjemność z jedzenia może przekształcić się w obsesję?
dr hab.
Mariusz
Jaworski
Miejsce spotkania: 
ul. Żwirki i Wigury 63
02-091 Warszawa
Centrum Biblioteczno-informacyjne WUM, sala nr. 8

©2022 Festiwal Nauki