Grzyby małe (czyli drożdże) pod mikroskopem
Numer:
736
Czy wiesz, co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?!), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najbardziej znanych grzybów jednokomórkowych.
Typ szkoły i dziedzina:
Termin:
wtorek, 26 Września, 2023 - 09:00
wtorek, 26 Września, 2023 - 10:30
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Znaczenie drożdży w produkcji żywności i innych dziedzinach. Diagnostyka drożdży (barwienie błękitem metylenowym, fermentacja cukrów, wytwarzanie zarodników). Obserwacja preparatów mikroskopowych.
dr hab. inż.
Edyta
Lipińska
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr
Kamil
Piwowarek
mgr inż.
Dominika
Popielarz
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek nr 32 (tzw. zielony budynek), piętro I
Stacjonarne
Ocena: