Od sękacza do kołacza, od andruta do koguta – turystycznie i kulinarnie po Polsce
Numer:
811
Wykład konwersatoryjny o charakterze opisu podróży po zakątkach Polski, z których pochodzą tzw. wizytówki kulinarne regionów, np. kołacz (kołocz), andruty,
koguty kazimierskie, sękacz, rogal święciomarciński, kreple i inne. Słuchacze poznają nazwy produktów, które są związane z tradycja kulinarną zwiedzanych regionów. Z
każdym z nich związane są określone tradycje, przesłanki powstania, legendy. A one same są swoistymi nośnikami wartości oraz mogą być przywożone jako smakowite pamiątki z
podróży. W sposób subtelny uczestnicy zapoznawani są z pojęciami: produktu turystycznego, pamiątki, turystyki kulinarnej.
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
poniedziałek, 25 Września, 2023 - 09:00
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Słuchacze poznają nazwy produktów, które są związane z tradycja kulinarną zwiedzanych regionów. Z każdym z nich związane są określone tradycje,
przesłanki powstania, legendy.
Dodatkowe informacje:
potrzebny rzutnik, laptop i nagłośnienie
Organizator:
dr inż.
Piotr
Dominik
Miejsce spotkania:
Stacjonarne w szkole
Ocena: